Dagens Arena ställde några frågor till Sofia Arkelsten gällande dagens debattartikel på DN-debatt om partibidragsfinansiering.

Här kommer den klassiska frågor och svar-modellen, en uppladdning inför den efterlängtade debatten mellan Sofia Arkelsten och Carin Jämtin i Studio Ett den 16:e timmen.

1) Hur kommer M att förhålla sig till övriga partibidragsfinansiärer, som inte är privatpersoner? Kommer M att redovisa även dessa, ex. stiftelser/föreningar? Vilka är de?

Svar: Moderaterna tar inte emot bidrag från företag, organisationer och juridiska personer. Till skillnad från Socialdemokraterna.

2) Varför inte lagstifta? Hur ser du på nödvändigheten att det borde upprättas ett gemensamt regelverk för alla partier?

Svar: Traditionellt har Sveriges partier reglerat denna typ av frågor i överenskommelse, det har fungerat bra, en överenskommelse är att föredra men jag utesluter ingenting. Jag kan konstatera att när lagstiftning utreddes sist så var flera tunga remissinstanser emot.

3) (S), (MP), (Fi) och (V) kommer med start 1 juli att börja redovisa sina partibidrag på partibidrag.se. Kan det vara intressant även för M?

Svar: Vi får återkomma till hur redovisningen i detalj ser ut. Nu finns som vanligt 2009 års redovisning att hitta på vår hemsida under “Om oss”.

Alltid något. Följ händelseutvecklingen på partibidrag.se