Uppgörelsen mellan EU och Turkiet om flyktingarna är en »osmaklig människohandel« och strider mot asylrätten, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
EU och Turkiet enades under natten till tisdagen om hur man ska hantera flyktingarna som tar sig från Turkiet till EU. Uppgörelsen är inte helt klar än, men går ut på en så kallad en in, en ut-princip.
Den innebär att alla flyktingar som tar sig med båt till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. För varje syrisk flykting som skickas tillbaka ska EU ta emot en syrisk flykting från Turkiet, för bosättning inom EU. Det behöver inte vara samma person.
Flyktingar från andra länder ska också skickas tillbaka till Turkiet, men där gäller inget »utbyte« med EU.
Uppgörelsen är upprörande, tycker Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet.
– Turkiet ger inte asyl till utomeuropeiska flyktingar. När vi skickar tillbaka dem till Turkiet så skickar vi tillbaka dem till ett land som inte ger skydd. Jag tycker att man på goda grunder kan säga att det här strider mot asylrätten.
I uppgörelsen ingår också att Turkiet ska få 3 miljarder euro under tre år från EU för att ta hand om flyktingarna. Turkiska medborgare ska också slippa visum för att resa in i EU från och med juni i år, i stället för oktober som den tidigare överenskommelsen sa. Dessutom ska flera steg tas mot nya förhandlingar om Turkiets inträde i EU.
Turkiet har tagit emot över 2 miljoner syriska flyktingar hittills och har redan mottagit stöd från EU för att hindra flyktingarna att ta sig vidare över gränsen till EU.
– Det är alldeles uppenbart att man måste göra upp med Turkiet, som har gjort mycket mer för syrierna än EU, säger Anne Ramberg.
Hon tycker att det är positivt med ett förslag som innebär att flyktingar flyttas till EU under ordnade former, men är starkt kritisk till en in, en ut-principen.
– Det är en människohandel som är osmaklig. Det är bedrövligt, fruktansvärt upprörande. Historiens dom kommer att bli hård.
Uppgörelsen innebär enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk slutet för den oreglerade migrationen till Europa. Även Stefan Löfven (S) sade på en presskonferens efter EU-mötet att uppgörelsen kommer att minska de farliga båtresorna till Grekland.
Men Anne Ramberg är skeptisk.
– Det är ett mycket bra ändamål, att stoppa smugglingen, men det finns inte något som visar att det här skulle få den effekten. Det är inte så att man löser flyktingkrisen, man flyttar den från Europa. Jag tycker att det känns oerhört cyniskt.
Enligt Ramberg strider uppgörelsen mot Genévekommissionen, FN:s kommission för mänskliga rättigheter och EU-kommissionen. Hon tycker att utvecklingen är bekymmersam.
– Bortsett från att det är problematiskt rent rättsligt är det så inhumant. Den totala bristen på respekt för barnen och barnkonventionen tycker jag är stötande.
Samtal om uppgörelsen mellan EU och Turkiet kommer att fortsätta vid nästa EU-toppmöte den 17-18 mars.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.