partiledardebatt Både statsministern och Ulf Kristersson (M) tog upp skjutningar och gängbrottslighet under förmiddagens partiledardebatt. Samtidigt beskyllde Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) M och SD för att svartmåla Sverige.
Stefan Löfvens anförande fokuserade på ekonomi, brottslighet och välfärd. Löfven säger att han vill strama åt gängkriminellas ekonomi, och han argumenterade för att stärka välfärden och kritiserade Alliansens förslag till skattesänkningar.
Han avslutade med det han kallade två socialdemokratiska grundprinciper:
– Alla som kan jobba ska jobba – och alla som jobbar ska kunna leva på sin lön, sa Stefan Löfven.
Ulf Kristersson (M) lade krutet helt på skärpta straff, minskad brottslighet och att höja kraven på nyanlända för att de ska arbeta och lära sig språket. Moderaterna har nyligen föreslagit skarpare krav på invandrare att nå resultat i Sfi-undervisning.
– Man måste aktivt göra sig anställningsbar, annars kan man inte räkna med att få bidrag, sa Ulf Kristersson.
SD:s Jimmie Åkesson förespråkade hårdare tag mot brottslighet som möjlighet till utegångsförbud, skärpta straff för medlemskap i kriminell organisation och för övergrepp i rättssak, men också stärkt brottsofferskydd.
– Jag känner inte igen Sverige längre, var Jimmie Åkessons dom över ett land som han utmålade som präglat av våld och brottslighet.
Isabella Lövin (MP) ville vända på tonläget, och anklagade istället andra partier för att anspelar på folks rädsla, utan att se möjligheten till konstruktiva lösningar på problemen. Hon lyfte istället att Sverige ses som ett föredöme bland demokratiska länder när det gäller jämställdhet och klimatarbete.
– Lyft blicken! Gå inte i de destabiliserade partiernas fälla! Det största faran jag ser är ett Sverige där fler tappar hoppet, sa Isabella Lövin.
Annie Lööf ( C) talade om en skrämmande skillnad i arbetslöshet bland inrikes och utrikes födda, och om en »misslyckad integration som klyver Sverige«.
Jonas Sjöstedt (V) inledde med temat #metoo och talade om hur risken för utsatthet som kvinna hänger samman med brist på makt och otrygghet på arbetsmarknaden. Han pekade på vad han ser som de två största politiska problemen: den »bisarra ojämlikheten« och klimatförändringarna.
I de kortare replikskiftena ifrågasatte Jan Björklund (L) att regeringen vill slopa många av de nationella proven, vilket han menade står i motsats till att höja kunskapsresultaten i svensk skola.
Annie Lööf ville få svar från Stefan Löfven om vad regeringen har gjort, förutom utbildningsinsatser, för att skapa »riktiga jobb« för nyanlända.
Stefan Löfven svarade med att etableringsjobb är på gång och att extratjänsterna fått flera tusen personer i jobb.
– Vi har en utmaning ja, men fler utrikes födda får arbete så svartmåla inte detta, sa statsministern.
Annie Lööf avfärdade de insatserna.
– Extratjänster handlar om att kommunen kan placera tidigare bidragsberoende i fullt subventionerade arbeten– det är inget riktigt jobb, sa hon.
Jonas Sjöstedt ville att Stefan Löfven skulle ge besked om de kan lova att strejkrätten inte kommer att inskränkas till följd av hamnkonflikten i Göteborg och den pågående utredningen om frågan.
– Det är ingen som har sagt att strejkrätten ska inskränkas. Men hamnen i Göteborg har problem med en konflikt som pågår utan lösning. Om man aldrig kommer till arbetsfred måste man utreda vad ska vi göra åt det, svarade Stefan Löfven.
Jimmie Åkesson ville få svar från Ulf Kristersson om hur Moderaterna ser på ett tak för flyktingar, vilket bland annat Tobias Billström (M) har förespråkat, men Ulf Kristersson ville inte ge något besked om vare sig tak eller någon siffra på ett sådant.
Isabella Lövin anklagade Ulf Kristersson för att inte ha lagt fram ett enda förslag på klimatområdet sedan han tillträdde som partiledare, och bad om exempel på vad de vill göra för att förbättra klimatet. Kristersson hade inget konkret svar, utan pratade om vikten av »framgångsrik och effektiv politik« vilket förbud mot dieselbilar inte är, enligt honom.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.