Sju av tio fackförbund inom Saco och TCO erbjuder sina medlemmar privat sjukvårdsförsäkring, visar Dagens Arenas kartläggning. »Sjukvårdsförsäkringarna riskerar att urholka betalningsviljan för det offentliga. Samtidigt är det något våra medlemmar efterfrågar«, säger Karl Lundberg, Vision.
Som Dagens Arena tidigare rapporterat har 640 000 personer i Sverige i dag en privat sjukvårdsförsäkring – den högsta siffran någonsin. Majoriteten, omkring 70 procent, får försäkringen betald av arbetsgivaren. Men allt fler fackförbund erbjuder också sina medlemmar att teckna en privat sjukvårdsförsäkring till ett förmånligt pris.
Inom Saco erbjuder 20 av 23 fackförbund privata sjukvårdsförsäkringar – exempelvis Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Jusek och Civilingenjörerna.
Bland TCO-förbunden handlar det om 6 av 14 – bland annat Lärarförbundet, Polisförbundet och Unionen (enbart egenföretagarna).
Fackförbundet Vision, som organiserar tjänstemän inom kommuner och landsting, håller just nu på att utreda frågan eftersom »tillräckligt många medlemmar« efterfrågat privat sjukvårdsförsäkring.
– Dels tittar vi på vilka försäkringsmöjligheter som finns, om de är prisvärda och så vidare. Sen finns också ett ideologiskt beslut att ta, om huruvida vi vill vara med och bidra till ett privat sjukvårdsförsäkringssystem. Till exempel riskerar systemet att urholka betalningsviljan för det offentliga gemensamma där en stor andel av våra medlemmar arbetar. Samtidigt ska vi göra det som våra medlemmar efterfrågar. Det är sådana avvägningar man måste göra, säger Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på Vision.
TCO:s förra samhällspolitiska chef Roger Mörtvik har kritiserat utvecklingen att facken erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar.
»Det finns ett moraliskt problem i att lagstiftningen utgår från att man ska ha vård efter behov och att vi parallellt etablerar ett system där man i princip kan köpa sig vård«, sa han till tidningen Vision för några år sedan och påpekade samtidigt att »ju fler fack som skaffar detta, ju större konkurrensnackdel för de andra, vilket gör utvecklingen självgenererande«.
Efterträdaren Samuel Engblom vill dock inte uttala sig om huruvida det är problematiskt eller inte att allt fler fackförbund väljer att erbjuda sina medlemmar privat sjukvårdsförsäkring.
– Vilka försäkringar förbunden tecknar har inte vi några synpunkter på, säger han.
Inget av LO-facken erbjuder privata vårdförsäkringar och i våras antogs en motion på kongressen om att LO:s styrelse ska verka för att stoppa sjukvårdsförsäkringar som ger möjlighet att betala sig före i sjukvårdssystemet.
Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO, radar upp flera nackdelar med de privata sjukvårdsförsäkringarna men tycker inte man ska moralisera över fackförbund och enskilda människor.
– Det här är jättestort samhällsproblem, men det löser man inte genom att peka finger mot fackförbund som ingår avtal om privata sjukvårdsförsäkringar. Men facken beter sig utefter de förutsättningar som finns och media ägnar sig allt för ofta åt att individualisera strukturella problem. Vill man få bukt med gräddfilerna som vårdförsäkringarna skapar måste politikerna gå in och justera systemet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.