Biståndsminister Gunilla Carlsson entledigas från sitt uppdrag. Jesper Bengtsson, chefredaktör för Omvärlden förklarar varför.
Statsminister Fredrik Reinfeldt avslöjade i regeringsförklaringen att han stuvar om i regeringen. Gunilla Carlsson kommer att lämna regeringen. Varför får hon gå? Den frågan ställde Dagens Arena till Jesper Bengtsson, chefredaktör för Omvärlden, som görs på uppdrag av Sida.
– Gunilla Carlsson har varit biståndsminister väldigt länge och hon syns allt mindre i den biståndspolitiska debatten. Hon har också haft internationella uppdrag som hon har verkat vara väldigt intresserad av.
Vilka internationella uppdrag?
– Hon var bland annat med i den FN-ledda kommittén som skulle se över millenniemålen efter 2015 och har varit ganska aktiv i det arbetet.
Så det kan vara andra internationella uppdrag som lockar?
– Ja, det är den positiva tolkningen.
– Sedan har hon alltid varit extremt kontroversiell i den svenska biståndssfären. Många har tyckt att hon bedriver en felaktig politik och att hon har angripit civilsamhället. Hon har skaffat sig många fiender bland dem som länge har jobbat med biståndsfrågor. Det är möjligt att det inför ett valår också byts ut av det skälet. Båda tolkningarna kan vara fullt möjliga samtidigt.
Den nu entledigade biståndsministern har bland annat fått kritik för att ha undanhållit en rapport med skarp kritik mot hur hon som minister har lett arbetet på utrikesdepartementet. Det stormade även i samband med nedläggningen av Sadev.
Nu tas positionen över av tidigare arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Vad innebär det?
– Vi får se om det innebär en förändring med Engström på posten. Det blir intressant att se om den kritik som har funnits från Kristdemokraterna och Centern om biståndspolitiken får något genomslag med en ny minister. Det största och mest biståndskritiska partiet har biståndsministerposten.
Gunilla Carlsson meddelade på en presskonferens att hon kommer att lämna sin riksdagsplats men sitter kvar som vice partiledare i Moderaterna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.