Även Kommunal är kritiska: “Jag hoppas vi får bort den förbaskade lagen om valfrihet så fort det bara är möjligt.”
De allra flesta av Stockholms äldre väljer aktivt vilken utförare de vill få sin hemtjänst ifrån. Men alla gör det inte och för dem har hemtjänst tidigare upphandlats hos HSB Omsorg. Men nu har HSB Omsorg sagt upp avtalet, eftersom de inte gått runt för dem när verksamheten är så utspridd över Stockholm. I stället säger de nu att de ska koncentrera sig på innerstaden.
Ansvaret för de äldre som inte gjort aktiva hemtjänstval hamnar dock inte hos någon annan enskild utförare när avtalet sägs upp. Någon upphandling i enlighet med Lagen om offentlig upphandling, LOU, kommer inte att göras. Inte heller tar den kommunala hemtjänsten över. I stället har alliansen i Stockholm beslutat att de äldre som inte gör något val ska lottas ut, månad för månad, till olika utförare. Något som innebär att de som inte själva valt utförare och beviljas hemtjänst i januari får en utförare. De som beviljas hemtjänst i februari får en annan, de som beviljas hemtjänst i mars får en tredje, och så vidare.
En lösning som nu kritiseras av Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Roger Mogert (S).
– Jag hoppas verkligen att alliansen ska ändra sig. Det är ett oseriöst och otryggt system man bygger upp. Att man lottar ut människor på olika operatörer är ju minst sagt uppseendeväckande, säger han till Dagens Arena.
Mogert menar att en av anledningarna till att HSB Omsorg säger upp avtalet är att de inte kan garantera kvalitén.
– De känner att de inte kan göra det på ett bra sätt och det är en bra invändning de har. De är en seriös aktör. Det man nu gör är att alla företag får anmäla sig och vara med i ett lotteri. De som ser samma problem som HSB, att man inte kan ge en bra kvalitet för den ersättning man får, kommer inte medverka. Kvar blir aktörer som inte tycker att det gör lika mycket att man inte garanterar kvaliteten. Det är risken.
Det nya systemet görs i enlighet med Lagen om valfrihet, LOV. Fackförbundet Kommunal, som organiserar hemtjänstpersonalen, är mycket kritiska både till utlottningssystemet och till LOV som helhet.
– Det är fullständigt vansinnigt med LOV och jag hoppas vi får bort den förbaskade lagen om valfrihet så fort det bara är möjligt. Den ger ingen säker kvalité i verksamheten, säger Margareta Boman, avdelningsordförande i Stockholms Län.
Enligt Lena Ezelius, ordförande för Kommunals sektion 26 i Stockholm, får de äldre också ofta dålig information om vad som händer om man inte gör ett aktivt val.
– Jag pratade med PRO för ett tag sedan och de trodde att om man inte väljer så får man automatiskt kommunal hemtjänst. Det finns en väldig okunskap om det här. Pensionärsorganisationerna är ofta så friska och pigga att de inte råkat ut för hemtjänsten ännu. Deras bild är ofta enbart att man får möjlighet att välja, och det låter ju jättebra. Hur det ser ut i praktiken blir man medveten om först när man behöver hemtjänst. Det är ett elände.
Roger Mogert tycker också att det finns stora problem med LOV, men framhåller att det i det här fallet inte är lagen som är problemet.
– LOV är en väldigt slarvig lagstiftning. Vi har haft jättestora problem med LOV i Stockholm. Så det finns goda skäl att vara mot LOV, men i det här fallet är det inte det som är problemet utan snarare de styrande i Stockholm.
Gör man såhär för att tvinga fram att fler ska göra val – så att den statistiken ska se bättre ut?
– Det är tyvärr svårt att frigöra sig från den misstanken. Det är ett sätt att tvinga på folk ett aktivt val. Folk får hem långa listor men ingen bra rådgivning. Det är 90 aktörer från A-Ö där väldigt många heter något på A för att hamna högt upp på listan.
Kommunals Lena Ezelius delar den bilden.
– Jag tror det här handlar om att tvinga pensionärerna att välja. Då får politikerna också papper på att det här med valfrihet och LOV är bra.
Socialdemokraterna och Roger Mogert ser helst att de som inte gjort ett aktivt val hamnar hos den kommunala hemtjänsten framöver.
– Det är den enklaste och mest logiska varianten, eftersom kommunen finns överallt i Stockholm. Alternativt får man göra en lösning med en privat aktör där man ser till att betala vad det kostar att ha täckning i hela staden, om det nu är jätteviktigt att det inte är kommunen.
– Nu är det ett gytter av aktörer där vi vet att många är oseriösa. I den genomgång som Kommunal gjorde för några år sedan var det ungefär 50 procent som måste klassas som oseriösa.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.