Folkpartiet, Centerpartiet och Vårdföretagarna är djupt kritiska till S beslut. Men på kongressen är stämningen närmast uppsluppet lättad.
Det blev till slut idel glada miner och tillrop när frågan om vinster i välfärden avgjordes på Socialdemokraternas kongress. Efter hård debatt hela vägen fram till kongressen, och intensiva förhandlingar, gick ombuden på fredagen upp och gav en efter en sitt stöd till partistyrelsens förslag. Ett uppdaterat kompromissförslag där kommunerna får ”ett avgörande inflytande” över nyetableringar och det ska ”krävas ett samarbetsavtal med den offentliga huvudmannen för att etablera en ny fristående skola”. Dessutom slår partiet fast att S politik syftar till att ”avsevärt begränsa vinsterna” inom välfärden.
De starkaste vinstkritikerna, bland andra Daniel Suhonen, Andreas Schönström och Ilan De Basso, argumenterade i talarstolen fortsatt mot vinstdrift i välfärden men yrkade också bifall för partistyrelsens förslag, som de menar tar viktiga steg i ”rätt riktning”.
– Marknadsvälfärden som tillåtits i Sverige är fullständigt orimlig, konstaterade Ilan De Basso i talarstolen.
Joakim Sandell, delegationsledare för Skåne, som drivit på hårdast för vinstbegränsningar, berättade om hur hans egen farmor nekats hjälp till sjukhuset på det Carema-ägda hem där hon bodde, samtidigt som företaget tog sig råd med vinstutdelning. Men också han yrkade bifall till kompromissförslaget.
Stefan Löfven lär se kompromissen som en stor seger, givet att han slipper öppen konflikt trots att det inte blir något skarpt beslut om vinststopp eller konkreta vinstbegränsningar. Också vinstkritikerna ser sig dock som vinnare, då de fått partistyrelsen att röra sig i den riktning de pläderat för.
Centerpartiet var dock snabbt ute och sågade Socialdemokraternas beslut.
– Förslaget är välfärdspolitikens svar på en Sony Walkman, en idé från 1970-talet som i dag känns hopplöst förlegad och som hunnit bli omsprungen av en rad bättre lösningar. Socialdemokraterna tycks vilja backa in i framtiden, säger Anders W Jonsson, vice partiledare, i ett pressmeddelande.
Vänsterpartiet tycker å sin sida att Socialdemokraterna inte går tillräckligt långt i sitt beslut. Jonas Sjöstedt menar att detta kommer att bli ett problem om S och Vänsterpartiet ska samarbeta.
– Det här kommer att bli en av de stora valfrågorna. Vi vet att de flesta svenskar inte vill låta företag plocka ut vinster från välfärden, så vi har ett starkt stöd att driva förslagen som löser detta. Vid en rödgrön majoritet 2014 blir det här en knäckfråga för oss, säger han i ett pressmeddelande.
Folkpartiet är inte heller imponerade:
– Det är omskakande, en omsvängning av mycket stor magnitud. Det är inte en kompromiss för S partistyrelse, det är en kapitulation, säger utbildningsministern och Folkpartiledaren Jan Björklund till nyhetsbyrån TT.
Branschorganisationen Vårdföretagarna säger sig vara djupt oroade.
– Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.
Men på S-kongressen utstrålade ombuden i stället lättnad och lycka över att ha överbryggat konflikten.
– Vi har varit oerhört fantastiska och duktiga, sa Christoffer Bernsköld förtjust i talarstolen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.