Små förändringar i löneskillnader under 20 års tid. Nya siffror från SCB visar att jämställdheten har stannat av.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män har så gott som stått stilla de senaste tjugo åren. Det framkommer i SCB:s nya statistik som samlats i “På tal om kvinnor och män“.
Kvinnor har i dagsläget 86 procent av mäns lön. För tjugo år sedan hade kvinnor 83 procent av männens löner. Men när hänsyn tas till att kvinnor och män ofta tillhör olika yrkesgrupper och har olika utbildningsnivå visar det sig att löneskillnad inte har förändrats de senaste tjugo åren. Kvinnor står och stampar med 93 procent av vad män har i lön.
Störst är löneskillnaderna i privat sektor. Minst löneskillnader hittar SCB i kommunerna.
I statistiken framkommer även:
- Kvinnor tar fortfarande ut flest föräldradagar. 1985 tog kvinnorna ut 85 procent av föräldradagarna – 2012 var det 75 procent.
- Trots minskning arbetar en hög andel kvinnor deltid. 1987 jobbade 45 procent av kvinnorna deltid. 2012 var det 3 procent. För män sker en motsatt utveckling. 1987 jobbade sex procent av männen deltid – nu är det elva procent av männen.
- Kvinnor rör sig mot jämställda utbildningar i gymnasiet – män rör sig mot jämställda och kvinnodomierade utbildningar.
- Förändringarna är små mot en mindre könssegregerad arbetsmarknad. 2012 befinner sig fortfarande bara 14 procent av kvinnorna och 13 procent av männen i yrken med jämn könsfördelning.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.