Vem ska ta över efter Fredrik Reinfeldt? Frågan har åter blivit aktuell när Moderaterna skakas av inre konflikter och sjunkande opinionssiffror, skriver Dagens industri.
Den 23 oktober har Fredrik Reinfeldt suttit 10 år som partiledare för Moderaterna. Under de senaste två åren har det inte diskuterats om utan när han ska avgå. Många trodde att han skulle lämna plats för sin efterträdare redan i fjol när ryktet gick om att han hade erbjudits ett toppjobb som efterträdare till José Manuel Barroso som ordförande för den Europeiska Unionen. Men förståsigpåarna fick fel, och Fredrik Reinfeldt har siktat in sig på att klara den uppgift som ingen lyckats med sedan Tage Erlander – att som sittande statsminister vinna tre val på raken.
Inom partiet räknas det med att Fredrik Reinfeldt kommer att lämna sitt uppdrag som partiledare alldeles oavsett vad valresultatet blir nästa höst. Ett partiledarbyte skulle också kunna ge partiet en nystart för att vända den negativa utvecklingen i opinionen.
– Folk är lojala mot Anders och Fredrik till den dag då det visar sig att det inte håller längre. Då kommer nog läget att bli besvärligt. Det blir strider och knivar, hela paketet, säger en källa i Dagens Industri.
Finansminister Anders Borg har länge setts som en given efterträdare till Reinfeldt.
– Ingen av de andra potentiella kandidaterna kommer att göra någonting förrän de vet vad Anders Borg tänker göra, säger ännu en uppgiftslämnare till Di.
De övriga potentiella kandidaterna som kan vara aktuella till partiordförandeposten har varit desamma i flera år. Det är infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra. Enligt Dagens Industri anses även Tomas Tobé, ordförande i utbildningsutskottet sedan 2012, som ett framtidsnamn.
I veckan inledde Moderaterna sina medlemsprovval till region- och riksdagsvalet. Namnlistorna inför valen nästa år kommer att fastställas under november. Tillsammans med partistämman som inleds i Norrköping nästa vecka innebär det ett avstamp för valåret 2014, men också en möjlighet för moderaterna att samla ihop sig.
Sedan Per Schlingmann lämnade partiet har massiva avhopp skakat Moderaterna. Missnöjet med partisekreteraren Kent Persson beskrivs som utbrett och Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs toppstyrning av regeringen väcker frustration även i utbredda delar av alliansen. I de senaste opinonsmätningarna har den rödgröna oppositionens försprång ökat med mer än tio procentenheter. Dagens Industri beskriver hur stämningen inom Moderaterna blivit allt mer modstulen: “Pessimismen hat tilltagit under hösten och allt fler har nu ställt in sig på en valförlust.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.