Ryanair drar tillbaka överklagande till Högsta domstolen – därmed står hovrättens beslut fast om att norsk lag gäller för utstationerad kabinpersonal.
2013 stämde det norska fackförbundet Parat flygbolaget Ryanair efter att en italiensk flygvärdinna som var utstationerad i Norge fått sparken på oklara grunder. Striden mellan facket och Ryanair har handlat om vilken lagstiftning som ska gälla för flygbolagets anställda. Parat anser att norsk lag ska gälla för personal som är baserad i Norge medan Ryanair å sin sida hävdar att irländsk lag bör gälla eftersom de anställda arbetar på irländska flygplan.
Ryanair vann i tingsrätten men Parat överklagade fallet till hovrätten som slog fast att norsk lag ska gälla. Ryanair deklarerade då att man skulle överklaga domen till högsta instans. Men nu drar flygbolaget tillbaka sitt överklagande, vilket innebär att hovrättens domslut står fast.
– Ryanairs affärsmodell bygger på att allt ska falla under irländsk lag. Och på Irland är det svårt att få en fackförening erkänd, vilket försvårar möjligheten att teckna kollektivavtal. Detta är en viktig vinst för facken och avgörandet kan få effekter på liknande framtida tvister i andra länder, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
Det är inte först gången Ryanair försökt hänvisa till att irländsk lagstiftning borde gälla.
För några år sedan stämde franska myndigheter flygbolaget och krävde att få ersättning för uteblivna skatteintäkter för 127 anställda. Samtidigt anmälde flera fackförbund företaget för antifacklig verksamhet. Det hela slutade med att Ryanair tvingade betala 86 miljoner kronor i skadestånd till franska myndigheter och fackförbund.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.