Tio av tio tillfrågade län tycker inte att regeringens satsningar på infrastruktur är tillräckliga, enligt en undersökning av Sifo och 6F. ”Järnvägen är i fritt fall med lång bromssträcka, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
Tio av tio tillfrågade län tycker att regeringens satsningar på infrastruktur och nybyggnation av bostäder är otillräckliga. Det framkommer i en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av 6F, sex fackförbund i samverkan.
Samtliga lyfter järnvägen som den mest angelägna satsningen.
– Jag är inte förvånad. De ser situationen inifrån och det var länge sedan svensk järnväg fungerade. Det får konsekvenser för hela landet: Jobben förvinner, tillväxten minskar och produktionen sjunker, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
Han beskriver det som att den svenska järnvägen befinner sig i ”fritt fall med lång bromssträcka”. Storleken på de medel som regeringen avsätter i budget är länens främsta anledning till den negativa inställningen. I dag ligger järnvägsinvesteringarna på 0,6 procent av BNP. De bör höjas till minst 1 procent av BNP, menar Janne Rudén.
– Det är det minsta regeringen behöver satsa. Däromkring låg satsningarna innan 2000-talet då järnvägen började förfalla, säger Janne Rudén.
Inget av de tillfrågade länen ser något problem med att höja skatten eller låna pengar till infrastruktursatsningar. Och, liksom en majoritet av de tillfrågade länen, hyser Janne Rudén större hopp till denna regering än den förra.
– Jag tror också att resultatet av denna rapport kommer att få regeringen att göra mer. Den visar tydligt på landets behov, säger han.
I rapporten framkommer också att länen oroas över bristen på hyresrätter, framförallt mindre sådana. Unga och nyanlända pekas ut som de grupper som har allra störst behov.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.