Färska siffror från Försäkringskassan visar att antalet långtidssjukskrivna har ökat markant sedan 2008.
SVT har tagit del av Försäkringskassans nya månadssiffror på hur många som varit sjukskrivna i över ett år eller mer. Det visar sig att antalet sjukskrivna i juni i år är fler än innan regeringens skärpta sjukregler infördes 2008. En av regeringens åtgärder för att få ner antalet långtidssjukskrivningar var att införa en sjukskrivningsgräns på max på 2,5 år.
Men siffrorna som SVT har tagit del av visar att antalet sjuka har ökat det senaste kvartalet, särskilt de som har varit sjukskrivna mellan ett och två år. Det finns även en ökning av de som varit sjukskrivna över ett halvår eller sjukskrivna i mer än två år och som därmed riskerar att bli utförsäkrade, skriver SVT.
När de nya sjukreglerna infördes i juli 2008 sjönk först antalet bland de som varit långtidssjukskrivna. Två år efter att sjukreglerna infördes började antalet växa igen, och nu visar Försäkringskassan att de sjukskrivna 2014 är fler än 2008. I juni 2008 var de långtidssjukskrivna 29 066 och i juni 2014 var de 31 898, rapporterar SVT.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är trots ökningen av de långtidssjukskrivna inte missnöjd.
– Förut fick många förtidspension vilket inte är möjligt i dag, därför är det inte konstigt att de i långtidssjukskrivning blir fler. Vi försvarar arbetslinjen och att människor i dag är närmare arbetsmarknaden. Socialdemokraternas förslag att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen riskerar förstärka utanförskap och riskerar ökade kostnader, säger Ulf Kristersson till SVT.
Tomas Eneroth, Socialdemokratisk talesperson i socialförsäkringsfrågor, menar att regeringen driver en utförsäkringslinje och inte en arbetslinje.
– Regeringen har utförsäkrat 87 000 sjuka samtidigt står de utan svar på varför allt fler blir långtidssjuka, säger Tomas Eneroth till SVT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.