År 2009 tjänade den ekonomiska eliten i Sverige i snitt 15 gånger så mycket som en industriarbetare, enligt LO-rapporten ”Alltid mer – aldrig nog”. I rapporten framkommer en tydlig bild av att inkomstskillnaderna växer. 1980 motsvarade genomsnittsinkomsten för näringslivseliten fem industriarbetarlöner. För de verkställande direktörerna i de 50 största bolagen motsvarar inkomsterna lönen för 41 industriarbetare.

LO pekar på att borttagen förmögenhetsskatt, borttagen arvs- och gåvoskatt, och en regressiv fastighetsbeskattning kommer innebära att de som redan är ekonomiskt välbeställda får det bättre. Detta samtidigt som regeringens ekonomiska politik siktar på att sänka lägstalönerna och därmed öka löneskillnaderna.

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, varnar för att Sverige riskerar att få en maktelit med allt sämre förståelse för de ekonomiska förhållanden som gäller för flertalet.
– Det är viktigt att näringslivets elit, både dess organisationer och de individer som finns på de ledande positionerna, börjar ta ansvar för sin orimliga inkomstutveckling. Denna grupp, som alltid predikar återhållsamhet för andra, riskerar annars sin legitimitet som en seriös samhällsaktör, skriver Lundby-Wedin.