Nu måste Stefan Löfven visa vad internationell solidaritet egentligen betyder.
När du läser detta räddas syriska flyktingar från Danmark till Sverige över Öresund. Danska och svenska privatpersoner seglar båtar och kör bilar med flyktingar till vad de hoppas ska vara frihet och säkerhet. Flera grips av svensk polis.
Det är omöjligt att inte tänka på likheterna med och kontrasterna mot vad som hände för 72 år sedan, när Danmarks 7 000 judar i oktober 1943 lyckades fly över Öresund till Sverige.
När danska och svenska privatpersoner och den danska motståndsrörelsen organiserade flykten och svenska polisen tog emot båtflyktingarna med ett artigt “Välkommen till Sverige”. Uppehållstillståndet var redan godkänt.
Det svenska engagemanget och debattvändningen må ha väckts av hur fruktansvärt ont i magen vi fick av bilderna på den drunknade Alan Kurdi, 3 år. Den tyska vändningen, att skrota tillbakaskickandet av flyktingar till förstalandet, kom troligen just av den historiska erfarenheten av att fysiskt gå i långa flyktingtåg.
Uppemot 14 miljoner tyskar flydde från Östeuropa, undan Sovjet, i slutet på andra världskriget in i efterkrigstyskland och Österrike. 3,5 miljoner tyskar flydde från Östtyskland till Västtyskland. Som Katrine Marcal skrev i söndags, “att vara på flykt är att vara europé”. Tyskarna vet det.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel fattar inga beslut utan att först ha en opinionsundersökning i ryggen. När hon överger förstalandsprincipen är det rimligt att hon har tyskarna med sig.
Vad ville då Löfven när han träffade Merkel igår? Av oss svenskar är ju också en fjärdedel, 2,5 miljoner, resultatet av den invandring som skett till Sverige bara sedan 1950. Även vi vet vad flyktingskap och migration är. Och nu visar vi det i handling.
Tyvärr var nio punkter av tio på Löfvens lista meningslösa eller direkt skadliga. Som migrationsexperten Rickard Olseke påpekat borde Löfvens lista innehållit en enda punkt: lagliga vägar till Europa – Löfvens punkt nio av tio.
Då kan människor direkt bege sig till det land där de vill söka asyl och vi slipper ett blame game mellan Europas stater. Beviljas man inte asyl i det EU-landet, så bör man heller inte kunna söka asyl i andra EU-länder på samma skäl. Människor vill i allmänhet till de rikaste länderna som också har bäst förutsättningar att ta emot dem.
Framförallt Tyskland. Där finns resurserna till integration. Där finns jobben. Fördelningen blir rättvis. Integrationen får bäst förutsättningar.
Trots att det kan framstå som att Löfven vill driva lagliga vägar motsätter sig Sverige att man utfärdar visum på ambassader och beskickningar i utlandet och slopar transportöransvaret.
Vår regering står utan positiva lösningar. Det folkliga engagemanget har än en gång visat att politiker i allmänhet följer, inte leder, opinionen.
Den viktigaste uppgiften för oss som tror på asylrätten är nu att pressa Stefan Löfven att stå upp för lagliga vägar till Europa. På måndag möts Europas justitie- och inrikesministrar i ett extrainsatt möte om flyktingsituationen.
Då har Morgan Johansson och Anders Ygeman chansen att visa vad internationell solidaritet egentligen betyder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.