Trakasserier, kränkningar, hot och i värsta fall våldtäkt är en del av många tjejers och kvinnors vardag. Något måste göras – börja med sexualundervisningen, skriver Klara Larsson, Laboremus och SSU Uppland.
Har du någonsin känt en hand på din rumpa när du inte bett om det? Har en känsla av själväckel sköljt över dig efter någon rört dig i ett intimt sammanhang? Hur kul är sex för dig egentligen? Känns det värt? Gör du det för att du vill och tycker det är skönt eller för att press och andra faktorer som bekräftelse väger över?
Allt för ofta är svaren tvekande på de här frågorna hos unga. Sen forskningen på människans sexualitet kom igång på riktigt i mitten av 1900-talet har det börjat uppdagas för oss vilka vanföreställningar vi har. Konsekvenserna har i och med medvetenheten om dessa börjat visa sig.
På Tjejjourens hemsida går det att läsa att var tredje tjej som besöker en ungdomsmottagning har utsatts för upprepade kränkningar och hot. Vidare har 14 procent under det senaste året varit utsatta för någon typ av sexuellt övergrepp. Vi bör uppmärksamma det här isberget och börja smälta det snarast möjligt. Ett »körkort« för att få ligga är en rimlig lösning.
Många av pojkarna som gått för nära eller för långt sexuellt med en ung tjej, vet oftast inte om det. Ibland vet inte ens tjejen om det, någonting känns bara fel. Av alla sexuella övergrepp 2013 hade 98 procent begåtts av män, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Demoniseringen av våldtäktsmän gör att handlingen känns så långt bort från verkligheten.
Men faktum är att en våldtäktsman faktiskt kan vara vem som helst – det är oftast vem som helst. De flesta våldtäkter begås inomhus av en bekant till offret. Så hög våldtäktsstatistik som Sverige, enligt Tjejjouren, faktiskt har, gör det otänkbart att några få åker land och rike runt och massvåldtar 365 dagar alla sina år som sexuellt aktiv.
Vad visar detta på? Jo, att något måste göras. Det nödvändiga ontet måste bli en del i varje individs vardag. Jag talar om sexualundervisningen. Så jobbigt som det låter är det, vi måste sitta och rodna och prata om snoppar och snippor. Folkhälsomyndigheten (då Folkhälsoinstitutet) skriver i sin rapport Sex, hälsa och välbefinnande från 2012 att sexuellt välbefinnande, enligt Världshälsoorganisationen, är en del av definitionen för en god hälsa.
Sexuellt välbefinnande är med andra ord en viktig faktor i våra liv, i alla fall något som har stor påverkan på hur vi uppfattar vår vardag. Därför ska vi prata om alla körtlar kvinnan har i sitt underliv så vi förstår hur blött det måste vara för att den inte ska kunna likställas med en slak kuk.
Har du exempelvis hört om de prostataliknande körtlarna vid vulvans urinrör? Utan en ordentlig sexualundervisning vänder man sig till porren när man vill veta hur sex ska vara.
Och ja, vi ska ha fullständiga examinationer på detta, med möjlighet att få allt från A till F i betyg. Utan godkänt får du inte ha sex. Jag hade lika gärna kunnat föreslå en höjning av förmögenhetsskatten eller något annat så kallat »vanvettigt kontrollerande«. Men så långt ska jag inte gå, i stället föreslår jag en lösning för att minska antalet spräckta (mestadels flick-)anus.
Ett körkort för att ligga ska finnas av exakt samma anledning som att folk med vapenlicens låser in sina vapen så inte barnen kommer åt dem.
Ska deras frihet att bära vapen vara inskränkt, så ska deras frihet att gå bananas med sin sexuella inkompetens vara det. Det finns risk för minst lika mycket skada. Det blöder bara inte, nödvändigtvis.
Klara Larsson, Laboremus och SSU Upplands distriktsstyrelse
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.