Miljöminister Lena Ek måste ge besked om den svenska regeringen är beredd att annullera överskottet på utsläppsrätter. Det skriver Jens Holm (V).
FN:s klimatmöte i Doha, Qatar, har just inletts. Med rapporter om att jorden går mot en temperaturhöjning på fyra grader och att världens utsläpp fortsätter att öka känns behovet av snabba beslut för klimatet mer akut än någonsin. En av de viktiga olösta frågorna rör det stora överskottet av utsläppsrätter, så kallade AAU:er.
Som en följd av den ekonomiska krisen och ett överlag illa fungerande handelssystem finns i dagsläget ett mycket stort överskott av utsläppsrätter. EU:s överskott beräknas landa på fyra miljarder vid årets slut och det svenska på 85 miljoner. En utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxidekvivalenter. Det svenska överskottet motsvarar alltså mer koldioxid än vad Sverige släpper ut på ett helt år (om man räknar Sveriges rapporterade utsläpp).
Inom dagens bestämmelser för utsläppshandelssystemet får överblivna utsläppsrätter föras över till nästa åtagandeperiod. Nästa år börjar den andra åtagandeperioden för Kyotoprotokollet. Det finns ännu inget beslut om hur det stora överskottet ska hanteras. Skulle dagens stora överskott föras över skulle det äventyra hela funktionen och integriteten i systemet.
Den 30 oktober fick jag svar från miljöminister Lena Ek (C) på min skriftliga fråga om hur hon anser att Sveriges och EU:s stora överskott ska hanteras. Ska det annulleras – det vill säga tas bort helt och hållet – eller inte? Ek svarade mig: ”Jag delar Jens Holms syn att en omfattande användning av överskotten från den första Kyotoperioden under en andra åtagandeperiod bör undvikas.” Vad bra, miljöministern och jag är överens om att överskottet inte ska kunna användas.
Men är detta verkligen en linje som miljöministern och den svenska regeringen kommer att driva nu i Doha? Om det vet vi inget, tyvärr. För i samma svar fegar miljöministern ur och säger: ”Inför förhandlingarnas slutspurt är det ännu för tidigt att låsa EU i en alltför fast position vad gäller AAU-överskottet.”
Visst kan man göra en helt avgörande principfråga till juridiska spetsfundigheter, men det Lena Ek vägrar att ge ett tydligt svar på är om hon är beredd att annullera överskottet eller inte. Skulle hon säga att hon vill göra detta måste hon nämligen också lova att inte sälja det svenska överskottet av utsläppsrätter på över 80 miljoner ton till ett värde av flera miljarder kronor.
Klimatförhandlingarna handlar allt mer om en strid mellan Nord och Syd, mellan världens rika och fattiga länder. I den uppställningen hade jag önskat att svenska regeringen hade tagit sitt historiska ansvar som industriland med mycket höga utsläpp och backat upp utvecklingsländerna. I det här specifika fallet finns ett konkret förslag från de fattiga länderna, G77-gruppen som lagt fram ett förslag som handlar om att begränsa det stora överskottet av utsläppsrätter. Alltså att det stora överskottet som Sverige, EU och andra utvecklade länder har inte ska kunna användas.
Men i den frågan är Lena Ek och den svenska regeringen knäpptyst.
Det är inte OK. I dag kommer jag därför kräva besked från Lena Ek: Åk ned till Doha med annullerade utsläppsrätter, ökat klimatbistånd och skärpta minskningsambitioner. Det är så vi vinner trovärdighet i klimatförhandlingarna. Nu är det handling som räknas.
Jens Holm (V), miljöpolitisk talesperson och på plats i Doha mellan 3 och 8 december
En interpellationsdebatt kommer att hållas på tisdagen där Jens Holm kommer att debattera den svenska klimatpolitiken inför Doha med Lena Ek.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.