När sverigedemokrater och delar av borgerligheten ropar på förbud mot tiggeri sparkar de på dem som redan ligger. Det skriver en rad vänsterpartister.
Vi är många som blivit illa berörda av Sverigedemokraternas hatkampanj “Stoppa det organiserade tiggeriet” där SD hetsar mot en av Europas mest utsatta grupper. All kunskap hos polis och myndigheter visar att det är en lögn att tiggeriet är organiserat.
Tvärtom vet vi att det handlar om människor i yttersta fattigdom som i sina hemländer förföljs och trakasseras för att de är romer eller resandefolk. I hela Europa jagas de från land till land och från kommun till kommun. Så även i Sverige. Deras boenden rivs eller beslagtas. Det innebär att de tvingas söka sig till allt mer otrygga omgivningar och att de fråntas filtar, köksredskap och saker som kan göra vardagen något mer uthärdlig.
I grunden behövs det en kraftfull politik för rättvisa och jämlikhet för att förbättra situationen i medlemsländerna för romer och resandefolk. Rätten till bostad, utbildning, arbete och ett liv fritt från diskriminering måste drivas i såväl enskilda medlemsländer som i EU i sin helhet.
Tyvärr ser verkligheten inte så ut idag. Därför tvingas människor på grund av fattigdom lämna barn och familj för att sätta sig på kalla gator i Europa och be förbipasserande om en krona till mat. Tiggarens utsträckta hand är en akut påminnelse om dagens ojämlika Europa.
När sverigedemokrater och delar av borgerligheten ropar på förbud mot tiggeri sparkar de på dem som redan ligger. Fattigdom och diskriminering kan endast bekämpas med rättvisa och jämlikhet – inte med förbud och hat. EU-migranterna blir inte rikare av att vi jagar bort dem till andra gator i Europa. Som medmänniskor kan vi inte låta detta fortsätta. Vänsterpartiet Storstockholm släpper i dagarna en delrapport om hur situationen för EU-migranters boendesituation kan förbättras och vi föreslår dessutom nationella åtgärder för att förbättra situationen:
1.Bekämpa fattigdom – inte de fattiga. EU:s budget ska i större utsträckning användas för fattigdomsbekämpning genom utbildning, sysselsättning och bostäder. Viktigt är även att de som berörs själva får inflytande över hur projekten i sociala fonderna utformas.
2. Stoppa tvångsvräkningarna av EU-migranter. Enligt FN-deklarationen om mänskliga rättigheter har alla rätt till ett boende. Varje gång vi tvingar människor att flytta från sina boenden till en oviss framtid är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.
Sverige måste leva upp till de internationella åtaganden vi har gjort och väga en persons behov och intresse av boende och övernattningsmöjlighet mot kommunens intresse av avhysning från platsen i fråga. Ingen skall kastas ut på gatan utan att ha ett alternativt boende.
3. Upprätta alternativa boplatser. Vänsterpartiet föreslår en nationell pott som kommuner ska kunna söka ekonomiska bidrag från för att utforma boenden för EU-migranter. Det kan handla om att starta kommunala boenden eller om att ge bidrag för utökning av de övernattningsplatser som redan finns och fungerar. Under tiden måste politiker agera lokalt för att förbättra situationen och tillsammans med organisationer hjälpa till med mat och dryck, sanitet och uppvärmningsmöjligheter.
Vänsterpartiet har även budgeterat för att EU-migranter ska ha tillgång till hälso- sjukvård och för att skapa lokala centra som kan fungera som stöd för denna utsatta grupp.
Vi människor har samma grundläggande behov. Vi behöver alla tak över huvudet och en varm säng att krypa ner i om natten. Vårt långsiktiga mål är ett rättvist och jämlikt Europa. Men i väntan på det kan vi inte slå bort tiggarens utsträckta hand. Därför måste vi trygga situationen för hemlösa i vårt land, oavsett om de är födda i Sverige eller Rumänien. Det handlar om solidaritet med människor i behov av akuta lösningar.
Malin Björk, kandidat EU-parlamentet Vänsterpartiet
Christina Höj Larsen, riksdagsledamot Vänsterpartiet
Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Jonas Lundgren, vänsterpartist och aktivist
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.