Varför har resultaten i den svenska skolan försämrats?
– Det finns en faktor som handlar om ensamkommande flyktingbarn, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten på söndagen.
Under hela 2011 tog Sverige emot 2 657 ensamkommande flyktingbarn. Läsåret 2011/2012 gick närmare 1,4 miljoner barn i den svenska skolan. Att ett förvisso ökande antal ensamkommande flyktingbarn – alltifrån ettåringar till 17-åringar – med sina prestationer skulle ha dragit ner de svenska skolresultaten totalt sett är förstås en fullkomligt vansinnig förklaring. Så varför säger Fredrik Reinfeldt så då? Han vet naturligtvis att det inte stämmer, han är alldeles klar över detta. Inte heller är det en slump eller ett klantigt misstag. I stället handlar det om att han 1. inte är beredd att erkänna att den förda skolpolitiken är en katastrof för Sverige. 2. blir allt mer inriktad på att tala om hur svårt och omöjligt och ohyggligt utmanande det är att föra en effektiv politik (detta återkommer varje gång han öppnar munnen numera). 3. det är en bekväm och populistisk förklaring som många tar till sig utan att reflektera över den.
Det ligger helt i linje med när han relativiserade problemet med den mycket höga arbetslösheten genom att tala om att det inte ser så illa ut om man tittar på “etniska svenskar mitt i livet”. Nu är det dags för samma analys av skolpolitiken: Skolresultaten är inte så dåliga om man tittar på etniska svenskar mitt i skolåldern. Det var Fredrik Reinfeldts budskap till sina väljare. De andras väljare må det gå sämre för men de moderata kärnväljarna presterar fortfarande bra och får jobb hyfsat lätt. Att det är felaktigt spelar mindre roll, budskapet gick fram.
Fredrik Reinfeldt är förstås inte rasist eller främlingsfientlig. Han är bara målgruppsinriktad och därför inte sådär våldsamt intresserad av Göran Perssons gamla paroll om att alla ska med.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.