Europeiska kommittén för sociala rättigheter har beslutat att inte rekommendera Sverige att införa en samvetsklausul i samband med aborter. Beslutet är en stor framgång för försvarare av aborträtten.
För två år sedan anmälde Federation of Catholic Falimy Associations in Europé (FAFCE) Sverige till Europeiska kommittén för sociala rättigheter. FAFCE vill inskränka aborträtten och är emot samkönade äktenskap. På svensk hemmaplan fick anmälan stöd av organisationerna Pro Vita och Kristna Läkare och Medicinstudenter.
I slutet av juni kom beslutet från kommittén att inte förorda en samvetsklausul. I den svenska regeringens yttrande till kommittén hävdar man att det inte förekommer problem angående samvetsfrihet inom den svenska vården.
Enligt den abortkritiska tidningen Världen i dag kommer abortmotståndarna nu att i stället att driva frågan i Europadomstolen.
Inom EU har abortmotståndarna stärkt sin position, mycket tack vare de högerpopulistiska partiernas framgångar. Särskilt restriktiv är abortlagstiftningen i Polen, Irland och Malta.
I andra länder har abortmotståndarna svårt att få gehör för en skärpt lagstiftning. Där har strategin istället blivit att åberopa behovet av en samvetsklausul, det vill säga att vårdpersonal ska ha rätt att vägra att utföra aborter.
I Sverige är SD det enda riksdagsparti som vill göra abortlagstiftningen mer restriktiv. Det har lett till att organisationer som är motståndare till abort – som Ja till Livet, Älska Livet och Människorätt för ofödda – försöker påverka på annat sätt. Som ett led i den strävan har man lyft frågan om en samvetsklausul.
Beslutet i Europeiska kommittén för sociala rättigheter innebar ett rejält bakslag för dessa abortmotståndare. I stället kan försvarare av aborträtten glädja sig.
Mats Wingborg, journalist
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.