DN accepterar en annons med rasistiskt budskap, SVT vägrar kalla rasism för rasism och SR förbjuder kritik mot SD. Det är mörka tider för alla som värnar människors lika värde.
Dagens Nyheter tar in en annons för den brunfärgade boken “Invandring och mörkläggning” och chefredaktören, Peter Wolodarski, motiverar beslutet med tidningens position i samhällsdebatten och hänsyn till yttrandefriheten.
Sveriges Television väljer att beskriva Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt parti i stället för ett rasistiskt. SVT:s programdirektör, Robert Olsson, förklarar det med att de inte vill använda politiska epitet på riksdagspartierna. Tittarna ska i stället själva skaffa sig en uppfattning utifrån de granskningar SVT gör och de svar som SD ger i deras sändningar, anser Olsson.
Och i måndags meddelade Sveriges Radio att de i praktiken kommer att sluta spela Timbuktu och Kartellens uppmärksammade låt “Svarta duvor & vissna liljor”. Den får i fortsättningen bara spelas i sammanhang där låten kommenteras.
– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3, till Dagens Nyheter.
Sveriges Radios resonemang beskrivs bäst som ett moraliskt moras.
Att “Svarta duvor & vissna liljor” skulle gå på tvärs mot SR:s krav på opartiskhet är nys. Låten är inget partipolitiskt inlägg – utan samhällskritik. Det har varit en viktig komponent i popmusik – och drivkraft för artister – genom alla tider. Bob Dylan, Marvin Gaye, Lady Gaga, Michael Jackson, Ebba Grön, Annika Norlin, Cornelis Vreeswijk, Kanye West, Madonna… Det går att ge exempel på detta i alla evinnerlighet.
Men framför allt bör man komma ihåg: Rasism är inte vilken politisk fråga som helst. Det handlar inte om vilket skattetryck Sverige ska ha eller om vem som ska driva skola, vård och omsorg. Rasism innebär att man anser att vissa människor är mer värda än andra. Det är en ideologi som bryter mot de mänskliga rättigheterna som är en paragraf i såväl Europakonventionen och FN-stadgan som i den svenska radio- och tv-lagen. I den sistnämnda står det i 5 kap. 1 §:
”En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv-sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.”
När dominerande medieföretag har uppfattningen att deras uppgift inte är att göra några värderingar alls i sin ambition att vara objektiva riskerar deras beslut att få motsatt effekt.
I de uppräknade exemplen ovan handlar det i slutändan om att normalisera rasistiska åsikter och – i Sveriges Radios fall – förbjuda kritik av desamma. Då befinner sig den publicistiska trovärdigheten och den moraliska anständigheten snabbt på ett sluttande plan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.