Arbetsförmedlingen fick betala 28,5 miljoner kronor i augusti för att Skogsstyrelsen skulle sysselsätta 918 långtidsarbetslösa från fas 3 – det blir drygt 31 000 kronor per plats.
Arbetsförmedlingens avtal med Skogsstyrelsen om att sysselsätta långtidsarbetslösa från fas 3 verkar bli en dyr historia. För de 918 långtidsarbetslösa som ingick i projektet i augusti fick Skogsstyrelsen sammanlagt ta emot anordnarbidrag, anställningsstöd och projektstöd på sammanlagt 28,5 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen, enligt Dagens Arenas granskning.
Det blir en månadskostnad på drygt 31 000 kronor per deltagare för Arbetsförmedlingen.
Sedan uppstarten i mars till och med augusti i år har notan för Arbetsförmedlingen landat på närmare 85 miljoner kronor.
– Vi vet att platserna kostar mycket. Men vi vet också att de är uppskattade och att de personer som är inne i projektet är nöjda, säger Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen och ansvarig för projektet.
På Skogsstyrelsen ska de arbetslösa bland annat utföra olika typer av upprustnings- och röjningsarbeten i friluftsområden och naturreservat. Projektet sträcker sig till 2015 och målsättningen är att det ska omfatta 1 506 personer från fas 3, som numera heter sysselsättningsfasen.
Enligt avtalet mellan myndigheterna ska Arbetsförmedlingen stå för samtliga kostnader som är förknippade med projektet. Det handlar om allt från matbodar, till arbetsledning, transporter och övergripande administration. Dessutom får myndigheten flera olika typer av ersättningar, som anordnarbidrag, anställningsstöd och handledarstöd.
– Vi får full kostnadstäckning för de som är inne i projektet. Det här handlar om verksamhet som är tillkommande och som vi inte har annan finansiering för, säger Lars Molde som är ansvarig för projektet på Skogsstyrelsen.
Dagens Arena har tagit del av interna mötesprotokoll mellan myndigheterna. På mötena, som hålls en gång i månaden, uttrycker Arbetsförmedlingen gång på gång oro över kostnadsutvecklingen i projektet.
– Absolut, men Arbetsförmedlingen är väl medvetna om att vi är i ett uppbyggnadsskede där vi gör investeringar för att få den infrastruktur som behövs för att kunna driva den här verksamheten. Att kostnaderna inledningsvis är höga, det är inte så konstigt, säger Lars Molde.
Soledad Grafeuille pekar också på uppstartskostnader som en förklaring till de höga kostnaderna.
– Vi har haft höga uppstartskostnader till en början. Det är vi medvetna om och det har vi tagit höjd för. De kommer successivt bli lägre. Sen har vi också varit tydliga med att vi vill att Skogsstyrelsen söker annan finansiering för att få ner totalkostnaden. Det här handlar ju om skattepengar, säger hon.
Redan på ett möte i februari i år betonade Arbetsförmedlingen vikten av att Skogsstyrelsen söker andra medfinansiärer för att få ner de totala kostnaderna för Arbetsförmedlingen. Men Dagens Arenas granskning av rekvisitionen för augusti månad visar att Skogsstyrelsen endast lyckats skrapa ihop 28 800 kronor i medfinansiering. Samtidigt fick Arbetsförmedlingen betala resterande 28,5 miljoner kronor.
– Vi jobbar på det. Det är inga konstigheter. Man kan ha synpunkter på om det är mycket eller lite. Det är ett ämne som vi fokuserar på och för en dialog med Arbetsförmedlingen, säger Lars Molde.
Soledad Grafeuille erkänner att Arbetsförmedlingen helst velat att Skogsstyrelsen redan fått in fler medfinansiärer från till exempel länsstyrelser eller kommuner.
– Det är självklart att jag hade velat att man fått in mer medel, säger hon.
Hon betonar dock att medfinansiering på ytterligare en och en halv miljon kronor nu är säkrade sedan redovisningen i augusti.
Fotnot: Det här är första delen i Dagens Arenas granskning av Skogsstyrelsens samarbete med Arbetsförmedlingen. Fler artiklar följer under de kommande dagarna. Läs också Dagens Arenas förra granskning av Skogsstyrelsen och fas 3 från 2012. Då kunde vi avslöja att Skogsstyrelsen ville att fas 3-deltagare skulle utföra ordinarie arbetsuppgifter.
Fakta/Arbetsförmedlingens samarbete med Skogsstyrelsen
- Målet med projektet är att 1 506 långtidsarbetslösa ska få sysselsättning av Skogsstyrelsen.
- Projektet ska pågå till 2015.
- Arbetsförmedlingen står för alla kostnader.
- De första sex månaderna deltar den arbetslösa inom ramen för sysselsättning i fas 3. Därefter ska deltagaren bli anställd med Förstärkt särskilt anställningsstöd under ett år och får lön enligt kollektivavtal. För personer utan erfarenhet hamnar lönen på 18790 kronor i månaden.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.