Sverige är fantastiskt, var Fredrik Reinfeldts huvudbudskap i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Det mest nytänkande med Moderaterna är en ny logga – igen, svarade Mikael Damberg.
Kampen mellan de politiska blocken är jämn, även om det rödgröna har ett försprång i opinionen. Valrörelsen kommer därför mycket att handla om vem som har den den mest trovärdiga verklighetsbeskrivningen – och den mest tilltalande framtidsberättelsen. Fredrik Reinfeldt har sin bild av Sverige tydlig. Vi lever i den bästa av världar. Arbetslösheten har sjunkit, välfärden är bättre än någonsin och Sverige som föregångsland står sig starkt.
Frågan är vem som i dag känner igen sig i den beskrivningen?
Eftersom Stefan Löfven inte har någon riksdagsplats företräds Socialdemokraterna av Mikael Damberg i riksdagens partiledardebatter. Han har tidigare varit ett nästintill rött skynke för vänsterfallangen inom partiet, vilket var anledningen till att han inte blev aktuell som partiordförande efter Mona Sahlin. Men under Stefan Löfvens partiledarskap har han vuxit som debattör. I sitt inledande anförande till riksdagsdebatten tryckte han på regeringens misslyckande med skolan: “Regeringen lägger 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan”.
Men framför allt kom partiledardebatten att handla om jobben. Enligt Mikael Damberg har väljarna “tröttnat på en regering som bara satsar på skattesänkningar istället för att investera i det som bygger Sverige starkt.”
Han valde att berätta om den svenska exportsagan, och hur de framgångarna inte har varit en slump. Konkurrenskraften tog lång tid att bygga upp, men det går snabbt att halka ned, konstaterade han. Det Sverige som Reinfeldt pratar om ska inte längre byggas av en stark industri. Den är ju “basically gone”, enligt honom själv.
Arbetslösheten i Sverige ligger i dag på 7,5 procent, och är ännu högre om man inkluderar alla personer med aktivitetssstöd. Vi har den snabbast växande arbetslösheten i EU bortsett från Cypern. Även de med fasta anställningar lever med en oro över att bli av med jobben och de förödande konsekvenser för privatekonomin som en period av arbetslöshet eller sjukdom kan innebära. En direkt konsekvens av det samhällsklimatet vi nu ser är att sjukskrivningar för stressrelaterade diagnoser ökar.
I många svenska kommuner har utgifterna för socialbidragen skenat. Mikael Damberg frågade i talarstolen Fredrik Reinfeldt vad han säger till sina borgerliga kommunalråd i bland annat Järfälla och Örkelljunga där socialbidragstagen har ökat med mellan 50 och över hundra procent.
På den frågan gav statsministern inget svar. I stället tycker han det är “synd” att oppositionen “pratar ned Sverige i alla sammanhang”. Den förklaringen känns knappast tillräcklig. Till och med borgerliga ledarsidor har börjat tröttna på alliansens “siffertrixande” för att maskera den ökande arbetslöshet, försämringarna i skolan och bristerna i välfärden.
Att regeringen skulle erkänna att deras politik har misslyckats är att begära för mycket. Men visst vore det klädsamt – eller åtminstone hederligt – att inte måla upp en falsk bild av hur fantastiskt Sverige är.
Läs också: Reaktioner på partiledardebatten
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.