I dag presenteras ett intressant TCO-förslag på DN-debatt. I korthet: Alla upp till 25 år ska ha rätt – och få hjälp – att gå färdigt gymnasiet. TCO föreslår följande ambition: År 2020 ska 95 procent av en årskull ha uppnått målen för en gymnasieutbildning vid 25 års ålder. En utbildningsgaranti införs, särskilda utbildningscenter inrättas i kommunerna. Men om utbildningen inte fullbordas sänks individens ersättning från de sociala trygghetssystemen.
Jag kan leva med att DN i ingressen använder orden ”bidrag från samhället”. ”Ersättningar från sociala trygghetssystemen” är det uttryck som jag (och debattförfattarna) anser vara korrekt. Grattis Schlingmann, du har förändrat språket i Sveriges största morgontidning till din fördel.
Mer uppseendeväckande är att debattartikeln har försetts med en faktaruta om ”ungdomsarbetslösheten”. I den lilla rutan står det: ”höga ingångslöner, brister i utbildningssystemet och en stel arbetsrätt nämns ofta som orsaker bakom problemet”. Den meningen är i själva verket ett tydligt politiskt ställningstagande, snarare än en ”faktaruta”. Just TCO har ju till exempel framhållit att bara en av 40 ungdomar har förlorat jobbet på grund av turordningsregler.
Faktarutan har emellertid även försetts med en källhänvisning: ”Ekonomifakta.se“. Ekonomifakta ägs helt och fullt av Svenskt Näringsliv. Och på Svenskt Näringslivs agenda står som bekant uppluckrad arbetsrätt och lägre ingångslöner.
Det är bara att ta av sig mössan, buga och bocka. Svenskt Näringsliv plöjer ned pengar i ”oförargliga” Ekonomifakta som får producera politiskt lutande faktarutor på debattsidan i den stora, viktiga, malliga morgontidningen.
Som Hillary Clinton hade sagt: En del av ”the vast right-wing conspiracy”.
En sak till: Jag är allergisk mot att skylla arbetarrörelsens alla problem på ”media” i allmänhet och på DN (och Henrik Brors) i synnerhet. Men den här omständigheten var jag bara tvungen att påpeka.
Och så har vi själva debattartikeln: Jag tycker att TCO-förslaget är intressant, men jag vill veta mer om hur illa det blir för de medborgare som inte fixar sin gymnasieutbildning innan de fyller 25, trots utbildningsgarantier och annat. Vår redaktör Mikael Färnbo är på TCO-seminariet om förslaget just nu, och vi tyckte precis så när vi diskuterade DN-artikeln i morse (intressant, men vad innebär kraven?). Han återkommer i ämnet här på bloggen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.