Betygen försvann när friskolan gick i konkurs – och Deeqo Husseins dröm om utlandsstudier gick i kras. ”Det finns ingen som tar ansvar” säger hon.

Deeqo Hussein är en 22-årig tjej från Göteborg. Våren 2011 tog hon studenten från gymnasiefriskolan Move-IT. Hennes årskurs blev den sista. Några månader senare var konkursen och nedläggningen ett faktum.

För skolans del var studenten och slutbetygen en liten del i ett flera månader långt kaos. Dödsstöten hade varit Skolinspektionens beslut att dra in skolpengen till skolan. Inspektionen hade dessförinnan riktat allvarlig kritik mot Move-IT på en rad punkter.

– Vi saknade lektioner och fick inte den utbildning vi skulle få. Mot slutet fick vi ha projektarbeten i stället för vanliga lektioner säger Deeqo Hussein om de sista månaderna på skolan och fortsätter:

– Många elever hoppade av och det gick rykten om att skolan skulle stängas ned. Det var också många lärare som fick gå hej vilt mot slutet eftersom skolan inte hade råd att ha dem kvar.

För Deeqo Hussein och många av hennes skolkamrater var problemen inte över. Den konkursade skolan har fortfarande inte – två år efter konkursen – lämnat in några betyg till stadsarkivet:

– När jag gick ut gymnasiet fick jag ett betyg i handen. Men efter studenten bodde jag i Oslo och där blev de borttappade. Det var när jag ville plugga utomlands som jag insåg att jag inte har några betyg registrerade.

Där och då inleddes jakten på de försvunna betygen:

– Det är väldigt komplicerat. Man vet inte vilka trådar man ska börja dra i. Det är som ett stort garnnystan som man inte vet var man ska börja nysta upp. Vem har vad? Vem ska man nå till? Hur ska man göra? Det finns ingen som tar ansvar.

– Jag började med att kontakta mina gamla lärare på Facebook. Visste de var jag kunde hitta betygen? Men de hade ingen aning. Så då googlade jag och upptäckte att man kunde vända sig till stadsarkivet.

Men stadsarkivet i Göteborg visade sig vara en återvändsgränd. Eftersom betygen inte lämnats in där uppmanades Deeqo Hussein att höra av sig till konkursförvaltaren.

– Men jag har inte fått något svar. Jag har försökt att få kontakt med ledningen som ägde skolan, men de har inte svarat när jag har hört av mig.

– Det läskigaste var att jag träffade på honom som ägde skolan för några dagar sedan (Leif Sundqvist, reds anm.). Det var lite känsligt. Han har haft det tufft och haft media på sig. Men han hade ingen koll på vad som har hänt med betygen.

Så han hade ingen aning om var era betyg har tagit vägen?

– Jag tog upp det. Han berättade att det var några elever som inte alls hade några betyg. Men han tycker inte att det här är hans ansvar, utan hade svårt att förstå var ansvaret skulle ligga någonstans.

Det låter som att det kan vara ganska många elever från din gamla skola som inte längre har tillgång till sina betyg.

– Jo, det är väldigt många. Jag har flera vänner som nu saknar betyg i olika ämnen eftersom de inte har lämnats in av läraren. Så de har inte kommit in på vad de har velat gå på. De har inte vetat hur de ska fixa det.

– Sedan har det varit andra som har gått vidare till andra gymnasieskolor. Men då har de inte fått sina betyg från Move-IT-gymnasiet, så de har fått gå om kurserna och läsa upp betygen.

Enligt Deeqo Hussein är det stor skillnad för de av hennes vänner som gått i friskolor och de som gått i kommunala skolor.

– Jag har andra vänner som har gått i kommunala skolor som också har lagts ner. Men de betygen har direkt lämnats in och funnits kvar i stadsarkivet. Det har inte varit några problem alls för dem.

Hur har det då gått för Deeqo Hussein?

Det garnnystan som hon har försökt hitta trådändarna i har ännu inte fått någon lösning. Drömmen om studier i USA förblir en dröm.

– Jag har alltid tänkt att det kommer lösa sig, det löser sig, det löser sig. Men jag vet inte om det verkligen kommer att lösa sig. Vad gör man när det inte går? Det är inte så mycket att göra om det inte går att göra någonting.

–––––––––––––––––––––––––

Läs hela granskningen här: “4 av 10 friskolor sparar inte betyg enligt lag”