Byggnads, Fastighets, Seko och Elektrikernas a-kassor tänker inte straffa arbetslösa som inte skickat in en aktivitetsrapport. Det nya systemet är ogenomtänkt, rättsosäkert och dåligt skött, anser de.
46 000 arbetslösa kom aldrig in med någon aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Enligt det nya systemet ska alla arbetssökande som har eller söker a-kassa skriva en aktivitetsrapport varje månad för att få behålla sitt stöd. Den som inte skickar in en rapport ett visst datum riskerar att få beloppet sänkt eller i förlängningen helt indraget. Beslutet ska tas av a-kassorna.
Men a-kassorna är starkt kritiska till det nya systemet. Det finns en hel del oklarheter med rapporteringen, anser de. De fyra a-kassorna Byggnads, Fastighets, Seko och Elektrikerna har alla tagit beslut om att de inte vill utfärda sanktioner på grund av missar som Arbetsförmedlingen har gjort, rapporterar Sveriges Television.
Karin Pettersson, chef för Hotell- och Restauranganställdas a-kassa säger till SVT att många inte har skickat in sina rapporter därför att de inte har förstått systemet. En stor andel av medlemmarna kan till exempel inte tillräckligt med svenska.
– Våra medlemmar behöver mer stöd, inte mer kontroller, säger hon.
Samtliga av de a-kassor som SVT har talat med anser att den information som Arbetsförmedlingen gett är alldeles för bristfällig. Elektrikernas a-kassechef Alexander August berättar att medlemmarna inte vet vad de förväntas skriva i rapporterna och att han själv inte heller är riktigt på det klara med det.
Nu ska a-kassorna utreda de aktivitetsrapporter som Arbetsförmedlingen underkänt. Det innebär att a-kassorna ska kontrollera hur många lämpliga jobb som fanns att söka för var och en vid just det tillfället. Frågan som a-kassorna ställer sig är hur genomförbart detta är och hur de ska kunna hantera de hundratalet rapporter som de fått in.
– Hela den här reformen speglas av cynism, att den arbetslöse är lat. Det här systemet är bedrövligt, säger Olle Åkerlund på IF Metalls a-kassa till SVT.
Det nya systemet har kantats med problem ända från början. Tidigare i oktober rapporterade Dagens Arena om att personal från huvudkontoret tvingades rycka ut för att hjälpa till att hantera hundratusentals aktivitetsrapporter.
Det har också varit problem i omgångar med datorsystemet. Arbetslösa har fått felaktig information i systemet och sista datum för inlämning fick skjutas upp ett par dagar på grund av tekniskt fel.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.