Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill stoppa riskkapitalbolag inom skola och vården, men fortsätta tillåta vinstuttag. Det säger han i en intervju i söndagens Agenda.
Jan Björklund och Folkpartiet har tidigare velat ha bort riskkapitalbolag inom skolan. Nu vill partiet också förbjuda dessa bolag som ägare inom vård och omsorg. I söndagens Agenda i SVT förklarade utbildningsministern sin ändrade ståndpunkt i frågan, och sa att det inte har gått att förutse att riskkapitalbolag skulle gå in som ägare under kortare perioder för att sedan sälja verksamheten vidare. Men 20 år efter att den svenska skol- och vårdmarknaden har avreglerats kan man nu se effekterna, menar Björklund.
– Stora reformer behöver justeras efter ett tag, och nu har det gått 10, 15, 20 år och då behöver vi justera den i takt med utvecklingen, säger Jan Björklund i inslaget.
På frågan om han inte borde veta hur marknadsekonomin fungerar och vad som händer när man släpper in vinstintresset i skolvärlden svarar Jan Björklund att han inte är emot att skolföretag går med vinst.
– Ska vi ha friskoleföretag måste vi acceptera att det kan gå med vinst, annars är det ingen som vill driva dem. Man tar en risk och då måste man också kunna få gå med ekonomiskt överskott. Men ägarna som bara vill gå in och äga i 3-6 år och sedan sälja till största möjliga förtjänst för att sedan gå över till någon ny bransch – de är olämpliga för de inte är tillräckligt långsiktiga, säger han.
De skolor eller vårdföretag som i dagsläget ägs av riskkapitalister kommer att kunna fortsätta som vanligt. Det är när bolagen vill sälja sina verksamheter som den nya, skärpta tillståndsgivningen kan tillämpas.
– Vi kommer inte att socialisera några företag i Sverige, säger Jan Björklund.
På frågan om inte kravet på långsiktighet kommer att gynna de stora bolagen eftersom mindre skolföretag lever under andra förutsättningar, svarar Jan Björklund:
– Man måste göra bedömningen utifrån affärsidén. Det går inte att lägga upp regelverket så att man kräver att alla ska äga ett visst antal år, säger Jan Björklund.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.