Julledigheten är här och Dagens Arena vill önska alla läsare en riktigt härlig jul. Vi vill också uppmana till ny- eller omläsning av våra mest relevanta reportage.

Dagens Arena kom i juli med vårt första stora avslöjande: “Skattefusk och utnyttjade arbetare i statens miljardprojekt“. Den tyska byggjätten Bilfinger Bergers framgångar i Sverige bygger på anlitandet av bemanningsföretag som utnyttjar polska byggnadsarbetare och fuskar med skatten. Reportaget belyser missförhållanden som allt för ofta förekommer i byggbranschen: avtalsvidriga löner, omfattande övertidsarbete utan ersättning och oskäliga uppsägningar.

Socialdemokratins kris
Socialdemokraterna gjorde den 19 september sitt sämsta val sedan allmänna rösträtten infördes i Sverige. I fem reportage åskådliggjorde Dagens Arena krisen för socialdemokratin och facket. Flera fackförbund brottas i dag med frågan om Sverigedemokrater i de egna leden, något som Mikael Färnbo skrev om i reportaget ”Facket och Sverigedemokraterna”. Han följde sedan upp med ett reportage om varför krisens drabbade röstade blått. Victor Bernhardtz ställde i reportaget ”Hvad vilja löntagarna” frågan om hur det kommer sig att Socialdemokraterna tappar kraftigt bland ”de som arbetar”, som Reinfeldt brukar säga.

I ”Partiet (S)om föll på eget grepp” skrev Magnus Åsblad om hur Socialdemokraterna har misslyckats i sina klassiska paradgrenar – och sedan blev bestraffade av väljarna. Socialdemokraterna är ett parti som är i kris i hela Europa och tycks ha tappat såväl sin framtidsvision som sin samhällsbärande roll. Om detta skrev Yonna Waltersson i reportaget ”Europas röda nederlag”.

Uppmärksammad granskning
Ett av årets mest lästa och uppmärksammade reportage gjorde Mikael Färnbo i samarbete med tidningen Dagens Arbete. “Helt sjukt om fusk och fel” handlade om sjukfuskdebatten. Vi djupdök i siffrorna och kunde visa att fusket i sjukförsäkringen var mycket mindre än vad som framhållits i den politiska och mediala debatten. För att få perspektiv på siffrorna jämförde vi med skattefusket som visade sig vara ungefär 700 gånger större. Men samtidigt som Skatteverket tvingas spara och skära ner på personal, byggs kontrollenheter upp på Försäkringskassan och sjuka jagas med blåslampa.

Sjuförsäkringen låg i fokus även i Yonna Walterssons reportage ”Sveket mot de sjuka”. En rad misslyckade beslut har präglat de senaste årens utveckling i sjukförsäkringen. Men det är inte bara alliansregeringens utförsäkringspolitik som slagit hårt mot de sjuka, redan på 1990-talet skedde försämringar som gått ut över sjukskrivna.

Göteborgsmygel och skattesänkningar som inte håller måttet
Under året har det pratats en hel del om mygel, mutor och fusk ute i landets kommuner, i kölvattnet av att Uppdrag Granskning avslöjade korruption i bostadsbolag i Göteborg. Det har diskuterats om korruptionen i Göteborg är speciell, eller om den finns i alla kommuner. Victor Bernhardtz skrev i reportaget ”Fest året runt” om den så kallade Göteborgsandan, det kitt som får stadens makthavare att hålla ihop för stadens bästa, som i deras version är ett året runt-öppet eventparadis.

”Kärnan i arbetslinjen, det är att det ska löna sig att arbeta”. Så lät Anders Borg under höstens budgetdebatt. Jobbskatteavdraget är hörnstenen i Moderaternas arbetslinje och ska på sikt leda till att 70 000 nya jobb skapas i Sverige. Men resultaten har låtit vänta på sig. I ”Skattesänkningarna som inte höll måttet” reder Magnus Åsblad ut varför jobbskatteavdraget är en osäker, dyr och ineffektiv reform.

Sinande fosfor och manlig destruktivitet
Världen står på randen till en klimatkatastrof. Det kommer krävas genomgripande förändringar av våra samhällen för att stoppa utvecklingen. Men det finns även andra flaskhalsar som på sikt kan bli minst lika förödande. En av dem är tillgången på fosfor. Fossil fosfor används i allt konstgödsel. Sedan andra världskriget har tillgången till billig fosfor möjliggjort jordbrukets största expansion någonsin. Under samma period har världens befolkning ökat från 2,4 till 6,8 miljarder. Problemet är bara att fosforn håller på att ta slut. Och när fosforn sinar blir det svält – och den bortglömda konflikten i Västsahara hamnar i världspolitikens centrum. Läs mer i reportaget Nästa obekväma sanning.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 16 till 24 år. Självskadebeteende har framför allt uppmärksammats hos unga kvinnor, men de destruktiva mönstren finns även bland unga män. Yonna Waltersson skriver om unga män som mår allt sämre i reportaget ”Jag dricker brännvin och på måndag är demonerna borta”.

Myten om ett misslyckande
Den svenska integrationspolitiken har misslyckats, slog Fredrik Reinfeldt fast i regeringsförklaringen 2006. Det är ett budskap som har trummats ut i samhällsdebatten av högerpolitiker och andra debattörer under en längre tid. Men när de ”nya Moderaterna” sätter likhetstecken mellan integration och arbete så visar forskning och statistik något annat. Om det skriver Magnus Åsblad i ”Myten om misslyckandet”.

Passa också på att läsa våra “Dokument” där vi granskar regeringens politik utifrån tio ämnesområden. Hittills har vi publicerat fyra: Arbetsmiljö, Kultur, Värnplikten och Biståndet. Ytterliggare sex dokument kommer under våren.

Dagens Arenas redaktion önskar alla läsare en God jul och Gott nytt år. På återseende 10 januari!

Eric Sundström

Victor Bernhardtz

Mikael Färnbo

Maria Georgieva

Yonna Waltersson

Magnus Åsblad