Roine Johansson

Könsblandade styrelser sköts bättre och är mer lönsamma än andra. Utvecklingen går för långsamt att kvotering är nödvändigt. Det skriver företrädare för näringsliv och ekonomisk forskning på DN Debatt på fredagen.

Andelen kvinnliga styrelsemedlemmar i de 26 största börsbolagen i Sverige har varit oförändrad de senaste åren, enligt EU-rapporten ”Women and Men in Leadership Positions in the European Union, 2013”. Andelen är ungefär en fjärdedel i de största bolagen och ännu lägre om man ser till alla.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver 17 företrädare för näringsliv och ekonomisk forskning att bolagsstyrelser med jämn könsfördelning har bättre lönsamhet och tar större samhällsansvar. Studier visar också att de är mer aktiva, kommer med fler förslag och ser till att få in mer information från vd.

Företrädarna menar att trots detta – och att det finns en bolagsstyrningskod i Sverige om att jämn könsfördelning ska eftersträvas – struntar merparten av börsbolagen att rekrytera kvinnor till sina styrelser.

Att det skulle råda brist på kvinnliga kandidater som har rätt kompetens och tung yrkeserfarenhet är en myt hävdar artikelförfattarna. Det handlar i stället om föråldrade synsätt och strukturer.

Eftersom en majoritet av valberedningarna helt saknar kvinnor är det inte konstigt att manliga kontaktytor dominerar. Alternativa verktyg som exempelvis externa rekryteringstjänster används bara av cirka en femtedel av börsbolagen. Med stark manlig dominans i både styrelse och valberedning blir det onödigt svårt för kvalificerade kvinnor att ta plats.”, skriver de och föreslår att könskvotering införs:

”I den bästa av alla världar är kvotering helt onödigt. Men då utvecklingen går så långsamt har kvotering blivit nödvändigt för att stötta valberedningarna i det arbete de själva i de flesta fall vill åstadkomma.”

Enligt EU-statistiken har den största ökningen av andelen kvinnor i bolagsstyrelser skett i de länder som lagstiftat om kvotering, bland annat i Frankrike, Holland och Italien som nyligen infört en sådan lag.