Med bättre framförhållning, successiv utbyggnad av förlossningsvården och en skarpare personalpolitik hade förlossningskaoset kunnat undvikas. Det skriver oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).
Rädslan breder ut sig bland de kvinnor i Stockholm som ska föda barn. Aldrig förr har så många oroliga frågor ställts och aldrig förr har bortförklaringarna från de ansvariga politikerna varit så många.
Den privata förlossningskliniken BB Sophia som drivs av Praktikertjänst öppnar i mars. Inför öppnandet har kliniken lockat ett 80-tal erfarna barnmorskorna från länets akutsjukhus, vilket har medfört ett stort avbräck på de övriga sjukhusens förlossningsavdelningar. Nyöppnandet innebär också att övriga kliniker dräneras på erfarenhet.
I praktiken betyder det att normalförlossningarna på BB Sophia kommer att skötas av de mest erfarna barnmorskorna, medan de mindre erfarna på övriga kliniker får ta hand om de mer komplicerade, tidiga förlossningarna från vecka 32. BB Sophia har fått tummen ner för sin ansökan om att ta emot kvinnor från vecka 32.
Vänsterpartiet välkomnar givetvis att Stockholm får ytterligare 4000 förlossningsplatser, men bristen på barnmorskor är skriande. Frågan är vem som ska förlösa mammorna. Den styrande alliansen har i det längsta gömt sina huvuden i sanden och hoppats att ett mirakel skulle inträffa. Det har det inte gjort.
I otaliga manifestationer och upprop har barnmorskorna pekat på den förlossningskris som varit under uppsegling de senaste två åren. Men Filippa Reinfeldt – moderat sjukvårdslandstingsråd under snart åtta år – har inte tagit sitt ansvar, utan som vanligt satt sin tilltro till marknaden och Vårdval förlossning.
Alliansen saknar en plan för hur frågan om fler barnmorskor ska lösas. Nu försöker de lugna de blivande mammorna med att Sverige har världens säkraste förlossningsvård och att en hög procent är nöjda med den vård de fick när deras barn föddes.
Men sanningen är att läget aldrig varit så kaosartat som nu.
Med bättre framförhållning, successiv utbyggnad av förlossningsvården och en skarpare personalpolitik hade kaoset kunnat undvikas. Sedan 2010 har vi i Vänsterpartiet ihärdigt lyft behovet av fler förlossningsplatser i våra budgetreservationer.
Vi har förespråkat en utbyggnad av förlossningsvården i egen regi, bland annat på St. Görans sjukhus, och en mer planlagd process, inte minst med tanke på personalrekryteringen. Vi vill utreda fler förlossningsplatser i södra delen av länet på Huddinge sjukhus och Södersjukhuset. Vi tycker också att man ska undersöka möjligheten till barnmorskeledda kliniker i närheten av akutsjukhusen.
Alla de barnmorskor som ofrivilligt arbetat deltid måste dessutom erbjudas full arbetstid och de som anställdes som sommarvikarier ska erbjudas fast tjänst. Men barnmorskorna måste också bli många fler så att arbetsmiljön äntligen anpassas till rimliga krav på arbetstid, avbrott för lunch och toalettbesök, återhämtning och vila. Vi behöver locka tillbaka de barnmorskor som flytt från förlossningen till primärvården eller andra enheter på grund av orimliga arbetsvillkor.
Behovet av fler utbildningsplatser för barnmorskor är stort och på Sophiahemmet finns glädjande nog planer på att starta en barnmorskeutbildning. Tanken är att BB Sophia ska ta emot elever, men man ha verksamhetsförlagd utbildning på enbart normalförlossningar från vecka 37?
Det är ett absolut krav att alla kvinnor i aktiv förlossning måste ha tillgång till en egen barnmorska. Så fungerar det bland annat i Norge och Danmark och självklart ska också Sverige kunna leva upp till det.
Vi kan aldrig finna oss i att blivande föräldrar känner skräck inför en förlossning och riskerar att bli bortmotade från vården på grund av personal- eller platsbrist. I ett välfärdssamhälle ska föräldrar och barn självklart erbjudas en säker förlossning .
Håkan Jörnehed
Oppositionslandstingsråd för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.