Under Jan Björklunds anförande i partiledardebatten pratade han främst om skolan. “Under alliansens styre har resurserna åt skolan ökat”, sa han från talarstolen.
Under partiledardebatten i dag sa Jan Björklund att han känner en stor sorgsenhet över resultaten i senaste PISA-undersökningen. Han talade om att visa stor beslutsamhet, att inte bara vända kosan utan till och med komma tillbaka upp till topp tio i Europa. Han påpekade dock att nedgången var tydlig redan för tio år sedan och att skolan nu genomgår ett omfattande systemskifte.
– Vi har bland annat infört ett nytt betygssystem, en ny lärarutbildning och ett nytt lärlingssystem. Inga av dem hade genomförts när resultaten från senaste PISA-undersökningen räknades ut. Det är i stället ett resultat av den gamla skolpolitiken.
Jan Björklund vill införa förlängd skolplikt för de som inte klarar grundskolan och införa betyg från årskurs fem. Han tycker också att skolan ska återförstatligas.
– Under alliansens styre har resurserna åt skolan ökat. Sverige satsar 220 miljarder kronor om året och dessutom är lärartätheten högre än tidigare. Vi satsar klart över snittet, medan resultaten är klart under.
Det är dock inte där skon klämmer, enligt Björklund. De tio länderna med högst resultat i PISA-undersökningen lägger alla mindre pengar än Sverige, säger han. Istället vill han anamma länderna med höga resultat genom att visa hög studiedisciplin, ge tidigare betyg och att ge bra betalt till lärarna och fortsätta öka söktrycket till lärarutbildningarna.
Björklund avslutar med att säga:
– Alliansregeringen har vägen för att komma tillbaka, inte oppositionen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.