Att Filippa Reinfeldt (M) väljer att skylla BB-krisen på de anställda är anmärkningsvärt. Kommunals ordförande Annelie Nordström ger fyra förslag på vad som kan förbättras.
Problemen med bemanningen i sjukvården har accelererat, särskilt i storstadsregionerna. För mig som ordförande i Kommunal är det anmärkningsvärt att den som sitter på möjligheten att förbättra situationen med politiska beslut väljer att inte försöka se lösningar utan i stället skylla på de anställda.
Jag ser fyra punkter där Filippa Reinfeldt och de beslutande politikerna skulle kunna utveckla sjukvården och förbättra möjligheterna för dem som jobbar i den att göra ett bra jobb:
1. Öka personaltätheten
Inom sjukvården finns olika kompetenser och det är när dessa samverkar som arbetet fungerar som allra bäst. Undersköterskor besitter en unik kompetens med vilken de kan avlasta barnmorskorna i deras arbete. Kommunal tog i december fram rapporten ”Framtidens sjukvård kräver patientnära proffs”, som belyser situationen i sjukvården när antalet undersköterskor minskar. De behövs för att den sjukvård många efterfrågar ska kunna erbjudas. Dessutom frigör de utrymme för andra yrkesgrupper att få tid att utföra de arbetsuppgifter de är specialiserade på. Därför är det mycket bekymmersamt att var fjärde undersköterska försvunnit sen 1990-talet, när de så väl behövs för att klara vårdbehovet i hela kedjan. Politikerna bör ta ett helhetsgrepp över bemanningsfrågan och se hur de kan nyttja varje yrkesgrupps kompetens för att maximalt använda våra gemensamma resurser på rätt sätt.
2. Var bättre arbetsgivare
De som arbetar i sjukvården ska ha de bästa förutsättningarna att utföra sitt arbete och för det krävs bättre villkor. Rätt till heltid, en fungerande arbetsmiljö och erbjudande om tillsvidareanställningar är något som bör vara självklart för de anställda i hälso- och sjukvården. Politikerna som styr sjukvården är också arbetsgivare för de anställda i sjukvården och har således möjlighet att ge de anställda de rätta förutsättningarna att utföra sitt arbete. Därför är det dags att gå från ord till handling och ge de anställda inom sjukvården den möjligheten.
3. Planera och engagera
För att säkra personalförsörjningen krävs långsiktig personalplanering i landsting och kommuner. För att få personal som vill jobba i hälso- och sjukvården behövs engagemang i både de gymnasiala yrkesutbildningarna och i de högskoleutbildningar som riktar sig mot arbete inom vården. Det svenska utbildningsväsendet erbjuder arbetsgivare välutbildade ungdomar från de gymnasiala yrkesutbildningarna, men landstingens engagemang i utbildningarna är lågt. Genom att göra vårdutbildningarna mer attraktiva skapas bättre möjligheter att få in fler sökande så att vi i framtiden har utbildad personal som kan ta jobben i hälso- och sjukvården. För det kommer ingen lågkonjunktur i vården.
4. Fungerande välfärdstjänster
De som arbetar i hälso- och sjukvården kräver fungerande välfärdstjänster så att de kan arbeta och utföra sitt viktiga jobb på bästa sätt. Det handlar om att politikerna bör satsa på att det finns fungerande ”kringtjänster” som samhället tillhandahåller. Till exempel krävs att kommun och landsting erbjuder barnomsorg under de tider som de anställda i vården jobbar – både förskoleverksamhet dagtid, men också på natten. En viktig hörnsten är också att äldreomsorgen fungerar. Vi vet att många, särskilt medelålders kvinnor, allt oftare går ner i arbetstid för att ta hand om äldre nära anhöriga. Det betyder att vården går miste om värdefulla resurser. Genom att erbjuda en fullvärdig äldreomsorg som alla kan lita på kan de anställda i hälso- och sjukvården tryggt gå till jobbet med förvissningen om att den anhöriga har det bra.
Inför valet 2014 bör frågan om bemanningen i sjukvården tas på allvar. Det är inte sista gången vi ser hur den pressade situationen för de anställda i hälso- och sjukvården påverkar kvaliteten i densamma. Det är dags för Filippa Reinfeldt och andra sjukvårdspolitiker runt om i landet att ta sitt ansvar för en fungerande sjukvård.
Annelie Nordström, ordförande Kommunal
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.