I riksdagsvalet förbereder sig alliansen för att vinna regeringsmakten ett tredje val. Men i EU-parlamentet är partierna inte lika såta vänner. “Det existerar ingen allians här”, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Folkpartiet.
Trots att både Kristdemokraterna och Centerpartiet har legat under riksdagsspärren i de flesta mätningarna de senaste 18 månaderna ligger Fredrik Reinfeldts linje fast: alliansens fyra partier vill bli omvalda som en regering till hösten. Men i EU-parlamentet ser relationen annorlunda ut. Där röstar den liberala gruppen, som utgörs av Centerpartiet och Folkpartiet, som regel alltid med det rödgröna blocket i värderingsfrågor.
– Vi liberaler, S & D-gruppen och De Gröna bildar en majoritet väldigt många gånger. Sedan finns det avhoppare från EPP som är mer liberala än andra och som ibland bryter mot partilinjen. På så sätt får vi igenom många av våra frågor, säger Cecilia Wikström när Dagens Arena träffar henne för en intervju i en av EU-parlamentets likartade cafébarer i Strasbourg.
Vilka sakfrågor tycker du är viktigast att lyfta inför EU-valet den 25 maj?
– Värderingsfrågorna är viktigast, de utgör fundamentet som säkrar medborgarnas rättigheter i EU. Tanken med EU var att vi inte skulle uppleva krig, en ny förintelse och förföljelser av minoriteter igen. På det har vi bland annat byggt en inre marknad, gemensam miljöpolitik och juridiska samarbeten. Men om grunden vacklar kommer hela huset att rasa.
Anser du att grunden vacklar nu?
– Jag tycker det. Nu reser sig främlingsfientliga, homofoba och högerextrema rörelser i Europa. Det är ett bevis på att vi har misslyckats. Vi har inte diskuterat globalisering, migration och integration tillräckligt. Ska vi behöva höra upplysta journalister i Sverige säga så vidriga saker som: “Hur mycket invandring tål Sverige?”. Det är så att det vänder sig i magen på mig.
Hur ska debatten med högerextremerna i Europa tas, tycker du?
– Det är fel taktik att tysta ned dem. I Sverige ska vi bemöta Sverigedemokraterna och klä av Jimmie Åkesson hans skitiga argument. När han säger att Sverige i stället för att ta emot flyktingar ska hjälpa dem på plats i sina hemländer, då bör han även få följdfrågan hur han ska lösa det när SD drar ned på biståndsbudgeten mer än något annat parti. Sedan bör vi i stället ställa oss frågan: Hur länge har vi råd att inte ha invandring? Hur mycket främlingsfientlighet kan vi tåla i ett land innan vi drunknar i vår egen skit?, säger Cecilia Wikström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.