Året har börjat med en rad flagranta pudlar från Public Service-företagens sida.
Senast i dag gjorde SR-chefen Lotta Mossberg en pudel efter att i Aftonbladet ha påstått att Soran Ismail, populär komiker och programledare i P3:s “Morgonpasset”, har “hotat att döda sverigedemokrater”.
Ett väldigt allvarligt hot om så hade varit fallet. Men det är inte enbart av den anledningen som Mossberg nu anser att Ismail inte kan fortsätta som programledare under valrörelsen. Utan det är för att han tydligt tar ställning mot ett parti, alltså Sverigedemokraterna, i valrörelsen, menar hon.
Men nu visade det sig att Soran Ismail inte alls har hotat att döda några sverigedemokrater – utan snarare motsatsen. I en intervju med honom som nyligen publicerades i DN sa han: “Jag har respekt för alla människor oavsett deras åsikter. Jag måste vara tolerant även mot de intoleranta, annars är jag de. Jag tror inte heller på ondska. Även sverigedemokrater har förstås en anledning att tycka som de tycker.”
Mycket riktigt fick Lotta Mossberg senare ta tillbaka sitt uttalande: “Uttalanden i media av mig som ”Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna” och ”Soran propagerar mot Sverigedemokraterna” är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar.”
Soran-historien är dessvärre inte en enstaka händelse. Under året har SVT och SR gjort en rad märkligheter – som de fått skarp kritik för och som de senare – i flera fall – tvingats be om ursäkt för:
Sissela Kyles fadäser på Guldbaggegalan, där hennes presentationer av Jonas Gardell samt Özz Nüjen och Kodjo Akolor uppfattades av många tittare som nedsättande mot homosexuella respektive rasistiska. Efteråt gick både Kyle och SVT ut och bad om ursäkt för de plumpa kommentarerna.
Alexandra Pascalidous omdiskuterade kommentar till Alice Teodorescus ifrågasättande av strukturell rasism i premiärprogrammet av P1 Debatt resulterade i sin tur i att Sveriges Radio bad om ursäkt – till Teodoresco. “Vi ber om ursäkt om hon kände sig förminskad”, skrev två SR-chefer på SVT-debatt.
Musikgruppen Panetoz, som var en av vinnarna i Melodifestivalen förra lördagen, mottogs i måndags av SVT:s morgonsoffa med namnlappar fästa på bröstet. Programledaren John Chrispinsson förklarade att han var dålig på att komma ihåg namn. Senare under dagen fick Godmorgon Sverige-chefen gå ut och pudla: “Vi kan bara be om ursäkt för det här. Jag kan inte försvara detta på något sätt. Det är helt fel.”
I förra veckan meddelade SVT att Stefan Jarls nya systemkritiska dokumentärfilm “Godheten” inte får visas före valet på grund av dess politiskt vinklade budskap. Flera kritiker har kritiserat SVT:s agerande, och Jarl själv menar att beslutet är en inskränkning av yttrandefriheten.
Vi är knappt två månader in i 2014 men redan nu känns det som att Public Service år går i pudelns tecken. Gemensamt för de skilda händelserna är att de präglas av ogenomtänkta eller rent av okunniga beslut – men även av en påtaglig ängslighet. Det inger knappast det förtroende de flesta av oss är vana vid att ha för Public Service.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.