I dag var det interpellationsdebatt i riksdagen om yrkesprogrammen i den nya gymnasieskolan, mellan framför allt Mikael Damberg (S) och Jan Björklund (FP).
I dag skriver också Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och Möbelföretagen, på Svenska Dagbladets Brännpunkt under rubriken Eleverna överger yrkesutbildningarna.
I år väljer elever till den nya gymnasieskolan för första gången. En av de mer uppmärksammade förändringarna iscensatt av Björklund handlar om avskaffandet av grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogrammen. I stället ska större fokus läggas på yrkesämnen. Enligt utbildningsministern (FP) ska det höja ”statusen och kvalitén” på yrkesutbildningarna.
Hur ser då intresset för de nya yrkesprogrammen ut?
Så där, får man väl säga.
Andelen sökande till yrkesprogrammen i Stockholms län har minskat med nästan 30 procent jämfört med föregående år. Likadant ser det ut i Göteborg. Trenden verkar tydlig över hela landet.
Det är förstås omöjligt att dra några säkra slutsatser, men det verkar som att Sveriges niondeklassare – för att tala med Henrik Smedmarks ord – ”vill behålla valmöjligheten och inte tvingas göra ett viktigt framtidsval redan som 15-åring”.
Kanske vill man efter ett tag byta yrkesbana, utbilda sig vidare och söka sig till högskola eller universitet? Björklund svarar att elever från yrkesförberedande program kan läsa in högskolebehörighet på Komvux – men ju krångligare en sådan process är, ju längre tid den tar, desto färre människor kommer också att göra det. Ett samhälle där det är lätt att byta yrkesbana, lätt att välja att plugga vidare är också ett samhälle med hög social rörlighet.
Ett sådant samhälle är både friare och utnyttjar sina resurser mer effektivt.
Samtidigt påpekar Henrik Smedmark – som alltså representerar ett arbetsgivarintresse – att det förstås är ett stort problem om yrkesprogrammen står tomma. De efterfrågas av industrin. Och om svensk industri inte får den kunniga arbetskraft man anser sig behöva så får det förstås effekter på ekonomin som helhet. Lösningen? Gör om – och se till att också studenter på landets yrkesförberedande program för högskolebehörighet utan att behöva läsa extra.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.