Viktig markering mot den våldsamma utvecklingen i Ukraina. I övrigt få nyheter från utrikesminister Carl Bildt (M).

”Janukovytj har i dag blod på sina händer”. En ovanligt hård markering kom från utrikesminister Carl Bildt (M) när han inledde årets utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Det var ett viktigt ställningstagande mot den våldsspiral som nu har krävt mer än 20 människoliv i vad som närmast kan liknas vid ett fullskaligt krig.

Efter den inledande hårda tonen följde en utrikesdeklaration i invanda spår. Carl Bildt valde att inte ta chansen att inleda EU-valrörelsen genom att ta upp mer brännande frågor som regeringen vill driva i EU-valet.

Vi är vana vid att höra formuleringar om Europas blodiga historia. Men för att vända trenden med ett svenskt valdeltagande i EU-valen på runt 40 procent krävs fokus på sakpolitiken. Med inkomstklyftor större än i USA och tunga ödesfrågor som står på spel kan det tyckas som att Carl Bildt borde ha passat på att peka ut en tydligare linje. Fast det ska kanske tilläggas att skrivningar om att Sverige “ska tillhöra EU:s kärna” har strukits sedan ett par år tillbaka. EU är helt enkelt inte prioriterad på samma sätt längre av den borgerliga regeringen.

Många av formuleringarna kändes direkt plikttrogna. Ta som exempel den biståndspolitiska plattform som Bildt i förbigående nämnde och som utrikesministern menar ”tydliggör styrningen av det svenska biståndet”. Remissinstansernas kritik har, som Dagens Arena tidigare rapporterat, varit svidande.

LO-TCO Biståndsnämnd har konstaterat att fackföreningsrörelsen inte nämns med ett ord i det aktuella förslaget till biståndspolitisk plattform. En rad tunga biståndsorganisationer har också påpekat att man har fått alldeles för kort tid på sig att svara på remissen och att regeringens omvärldsbevakning har allvarliga brister.

Carl Bildt har tidigare även fått kritik för att inte uppmärksamma kvinnors rättigheter. Sedan förra årets deklaration finns mer tydliga skrivningar om att kvinnors säkerhet och påverkan i konflikter är av yttersta vikt. Men det känns ändå som ett svagt tillägg vid en jämförelse med socialdemokratiska formuleringar om att Sverige ska arbeta för att aborträtten ska ses som en mänsklig rättighet. Liksom att sexuell och reproduktiv hälsa ska vara ett prioriterat område.

En av nyheterna i deklarationen var att regeringen ska söka riksdagens stöd för att delta i FN:s insats i Mali. Beskedet kommer i elfte timmen. FN har i mer än tio års tid begärt hjälp till viktiga FN-insatser i länder som Kongo och Tchad. I stället har Sverige valt att skicka trupp till Afghanistan under Nato-flagg.

Men likväl skaver Socialdemokraternas kritik mot regeringen om Maliinsatsen. Den svenska truppens närvaro i Afghanistan har förlängts med socialdemokratiskt stöd. Socialdemokraterna har därför bidragit till att Sverige haft kvar trupp i landet långt efter att Natoländer som Frankrike och Kanada har lämnat landet. Det finns alltså fler som har en utrikespolitisk hemläxa att göra.