Studiebidraget och skatteavdraget på pensionsspar ska sänkas – samtidigt som skatten höjs på alkohol och tobak. Så vill Anders Borg finansiera regeringens planerade utbildningsreformer.
Arbetslösheten ligger fortfarande på höga nivåer men den svenska ekonomin går mot ljusare tider. Det menar finansminister Anders Borg (M), som därför anser att staten bör föra en mer återhållen finanspolitik för att stå rustade för sämre tider.
– Sparandet i ladorna bör nu inträda om man inte vill hamna med byxorna nere nästa gång, säger Anders Borg.
I helgen avslöjade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg på DN Debatt att de planerar att höja fordonsskatten, samt skatten på alkohol och tobak. Detta för att “krona för krona” finansiera de utbildningsreformer – sommarskola och tioårig grundskola – som de tidigare har utlovat.
På torsdagen kallade Anders Borg till presskonferens på finansdepartementet i Stockholm för att presentera en konjunkturprognos och sitt finansieringspaket inför vårbudgeten mer i detalj. Skatteintäkterna för 2013 var lägre än förväntat, samtidigt var utdelningsintäkterna från statliga bolag låg på grund av Vattenfalls mångmiljardförlust i fjol.
– Vattenfalls förlust betraktar vi som en engångseffekt, säger Anders Borg.
Nästa år menar han att finanspolitiken går in i en ny fas där ekonomin stabiliseras. Men inte förrän 2018 beräknar Anders Borg att de offentliga finanserna kommer att vara tillbaka till ett överskott och nå enprocentsmålet.
– För att nå överskottsmålen krävs besparingar och en tydlig prioritering av reformer, säger Anders Borg.
Regeringen föreslår därför en sänkning av studiebidraget med cirka 300 kronor per månad, samtidigt som låndelen ökas med 1 000 kronor per månad.
– Studenterna har haft en gynnsam ekonomisk utveckling de senaste åren och vi har även höjt barntillägget betydligt, säger Anders Borg.
Han föreslår även sänkt avdrag för privat pensionssparande från dagens 1 000 kronor i månaden till 200 kronor – för att det helt ska slopas 2016.
– Avdraget gynnar främst dem med höga inkomster och i dag finns det möjligheter till gynnsamt sparande i till exempel ett investeringssparkonto, säger Anders Borg.
När Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tidigare gick ut och sade att hon är beredd att se över anslagen på de statliga myndigheterna fick hon skarp kritik från alliansen. Nu föreslår Anders Borg sänkningar på de största myndigheterna på sammanlagt drygt 100 miljoner 2015, och därefter med 344 miljoner per år fram till 2018.
– Det är en måttlig åtgärd och rör sig om en tiondel jämfört med Socialdemokraternas tal om att spara tio miljarder på statliga myndigheter, säger Anders Borg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.