Studenternas bidrag ska minska med 300 kronor i månaden deklarerade Anders Borg på torsdagen. Johannes Danielsson, Saco studentråd, är bekymrad: “Är det studenternas tur att betala skattesänkningarna nu?”
Finansminister Anders Borg (M) gick på torsdagen ut med att beskedet att studiebidragen ska sänkas med 300 kronor för att i stället höja studielånet med 1 300 kronor. Den totala förändringen för studenter kommer alltså bli 1000 kronor mer på kontot varje månad – men en högre lånedel.
Niklas Odelberg, presskontakt på Liberala studenter ser inga bekymmer med att bidraget blir mindre och lånet blir högre.
– Det ger mer pengar till studenter, det är bra. Studenter har det redan bra i Sverige gentemot andra länder.
Niklas Odelberg tror också att det kan vara bra för landets ekonomi på sikt.
– Syftet från Anders Borgs sida är väl att spara in pengar för att han känner att vi är på väg emot en högkonjunktur. Han har därför gjort ett urval då han plockat ihop pengar från olika saker. Den metoden känns rätt.
En studentorganisation som inte är lika glad över förändringen är Sacos studentråd. Där är Johannes Danielsson ordförande.
– Vi borde försöka ge unga människor en så bra start i livet som möjligt och det är inte en bra start att ytterligare öka återbetalningskraven från CSN.
– Tidigare har bland annat arbetslösa fått betala för skattesänkningarna. Är det verkligen studenternas tur att betala skattesänkningarna nu? frågar sig Johannes Danielsson.
Ändringen ska ge 800 miljoner kronor till statskassan, de pengarna ska enligt Anders Borg gå till satsningar på skolan. Johannes Danielsson tror inte det här är rätt väg.
– Jag tycker inte att man borde spara in pengar på studenterna utan det hade varit bättre att göra tvärtom, speciellt för studenter som har barn eller på andra sätt ekonomiskt svårt.
– Bankmannen Borg erbjuder oss att betala 300 kronor i månaden för att låna 1 300 kronor. Det är inte ett låneavtal jag skulle vilja gå in i, eller tipsa någon annan att gå in i heller för den delen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.