För en månad sedan lyckades Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna skjuta upp införandet av datalagringsdirektivet – som ålägger teleoperatörerna att spara trafikdata från telefoner och datorer i minst sex månader – åtminstone ett år framöver. Med stöd i grundlagen lyckades de tre partierna få till en så kallad vilandeförklaring i omröstningen i riksdagen, eftersom direktivet behandlar om människors fri- och rättigheter.

Regeringen var inget vidare glad:
– Sverige har fällts i EU-domstolen och är därför skyldigt att genomföra direktivet. Om vi inte genomför direktivet så riskerar vi böter i hundramiljonersklassen, sade Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

– Det här är en demonstrationspolitik som kommer att kosta skattebetalarna hundra miljoner till ingen påverkan alls, menade Fredrik Reinfeldt.

Mycket riktigt har Sverige – som tillsammans med Österrike är de enda land i EU som inte infört datalagringsdirektivet – redan dömts i EU-domstolen. Förra året dömdes Sverige i domstolen för att inte ha infört direktivet, och efter att riksdagen nu beslutat att skjuta på frågan till valde EU-kommissionen den sjätte april i år att dra Sverige inför rätta en gång till. Böter hotar.

Nu till det roliga.

I går, knappt två veckor senare presenterar kommissionen, med Cecilia Malmström i spetsen, sin egen utvärdering av datalagringsdirektivet. I korthet: direktivet behöver göras om.

Utvärderingen – som finns att läsa här – påpekar bland annat följande:

• Genomförandet av direktivet har skett på mycket olika sätt i de olika medlemsländerna. Vissa länder lagrar uppgifterna i ”bara” sex månader – andra i hela två år.

• Både vad som krävs och hur det rent juridiskt går till när myndigheter vill få ut individers trafikdata varierar stort mellan olika medlemsländer.

• Bristen på harmonisering inom EU skapar stora problem för internet- och teleoperatörerna.

Framför allt framhåller utvärderingen att ”lagringen av uppgifter innebär en betydande begränsning av rätten till privatliv”, som fortsätter:

”Även om det inte finns några konkreta exempel på allvarliga kränkningar av privatlivet kommer riskerna finnas kvar om inte ytterligare garantier införs. Kommissionen kommer därför att överväga en strängare reglering av lagring, tillgång till och användning av de lagrade uppgifterna.”

Sverige hotas alltså i dagsläget av böter för att inte ha infört ett direktiv som EU-kommissionen själv medger har stora brister – speciellt ur integritetssynpunkt. Det är förstås lite märkligt. Klart är dock att den där vilandeförklaringen i riksdagen – med hänvisning till människors fri- och rättigheter – onekligen framstår som ganska förutsägande. En och annan vänsterpartist och miljöpartist ler säkert lite i mjugg i detta nu.

”Vad var det vi sa…”