Är krogen viktigare än skola, vård och omsorg? undrar undersköterskan Thomas Magnusson i debattinlägg på tidningen Kommunalarbetarens webb. Resonemanget är värt att lyfta fram:
Under 2011 minskar Borg statsbidragen till kommunerna med 8 miljarder och nästa år enligt det aktuella förslaget med ytterligare 3 miljarder. Det skulle kunna motsvara ungefär 25 000 heltidsjobb i den offentliga välfärdssektorn. Samtidigt satsar man inför nästa år 25 miljarder på sänkta skatter. […] Den höjda gränsen för statlig beskattning, vilket gynnar de bättre avlönade ytterligare, motsvarar 3 miljarder. […] Krogmomsen står däremot för skattelättnader på 5,2 miljarder och utgör därmed den näst största skattesänkningen under 2012.
Finansminister Borg och alliansregeringen bygger medvetet framtidens välfärd på låga kvinnolöner, är Magnussons slutsats. Jag är beredd att hålla med.
Inom en vård- och omsorgssektor som redan står för stora utmaningar när det kommer till pensionsavgångar och att locka till sig ny personal, vill Anders Borg att redan låga ingångslöner ska sänkas. Detta samtidigt som personalbesparingar inom exempelvis äldreomsorgen innebär att framför allt döttrar får gå in och täcka upp där vårdpersonalen inte har resurser att hinna med. Som i sin tur innebär att kvinnor kommer att gå ned i deltid för att orka det obetalda arbetet. Men det är klart; den som har ekonomiska resurser kan köpa sig fri via rutavdrag eller extratjänster från hemtjänsten.
Samtidigt som Anders Borg uppmanar till sänkta ingångslöner inom kommuner och landsting är personalbrist i vården i högsta grad en realitet när semestrarna ska planeras. Det har lett till att ungefär hälften av landstingen erbjuder bonusar. I Västmanland kan du få 40 000 kronor extra om du avstår fyra veckors semester. Halländska sjuksköterskor kan få 30 000 kronor om de jobbar extra i tolv veckor.
Att få en bonus är självklart bättre än att – som det ser ut i vissa landsting – beordras arbeta sommarveckor utan att få extra ersättning. Men i längden är det helt ohållbart och löser inte det grundläggande problemet. Då är i stället högre löner och status på vårdyrkena viktiga delar. Det är dags att Anders Borg inser att låga kvinnolöner inte ska utgöra kärnan i välfärdens framtida finansiering.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.