I stockholmsområdet har drygt 3 000 högskoleplatser försvunnit de senaste fyra åren. Minskningen väntas fortsätta, 2017 beräknas siffran vara 2000 färre än i dag. “Borde vara tvärtom”, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert, till DN.
2006 fanns det 341 högskoleplatser per 1000 ungdomar i Stockholm. Till hösten kommer samma siffra vara på 268, visar siffror från Universitetskanslerämbetet. Och trenden väntas fortsätta åtminstone fram till 2017.
– Det borde vara tvärtom, det är inte bra om unga stockholmare tvingas flytta från stan för att studera, säger Roger Mogert (S), till DN.
Samtidigt växer efterfrågan på högutbildad arbetskraft i Stockholm med 73 000 personer fram till 2030, enligt landstingets regionplanerare. Undersökningar från Svenskt Näringsliv visar att vart femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Söktrycket till svenska universitet och högskolor är också högre än någonsin.
– Det finns ett stort behov av högskoleplatser, både för stadens och för medborgarnas del. Färre platser blir en bromskloss som håller tillväxten tillbaka, och det är slöseri att ha unga som går utan jobb och utbildning, säger Mogert, till DN.
Finansborgarrådet Sten Nordin (M) ser annorlunda på situationen och tycker inte att statistiken ser speciellt anmärkningsvärd ut.
– Jag tycker inte att siffrorna ser dramatiska ut. Att de extraplatser som regeringen ordnade 2009-2011 på grund av finanskrisen avvecklas nu, det visste vi, säger han till DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.