I torsdags satt Ed Miliband och Håkan Juholt på samma scen i Oslo i samband med årets Progressive Governance Conference. När konferensen utvärderades på en bar invid Youngstorget, Oslos politiska hjärta, sent på fredagskvällen rådde ingen tvekan om vem som hade överraskat positivt. ”Om du som Labourledare blir utklassad av en svensk som har varit partiledare i 50 dagar har du problem”, var en kommentar.
Lite i skymundan begick Juholt internationell debut och fick med beröm godkänt. Panelsamtalet i Oslo kommer inte att påverka väljaropinionen. Men omvalen i Örebro Nordöstra och Västra Götaland kan ses som en temperaturmätare, lite som de lokal- och fyllnadsval som förekommer i Storbritannien. I så fall är det tydligt att Juholt har större anledning att dra på smilbanden än vad Miliband hade i samband med de olika brittiska valen för en dryg vecka sedan.
I Örebro Nordöstra bedrev S en intensiv folkrörelsekampanj och knackade enligt egna uppgifter över 30 000 dörrar. Drygt 42 000 politiska samtal ska ha genomförts. Alla som känner Juholt vet att han föredrar en runda med flygblad framför långa strategimöten. Det har varit en kampanj i hans smak. Resultatet: S fick 47,1 procent, +8,7 jämfört med 2006. Valdeltagandet på knappt 63 procent var lågt – men betydligt bättre än i Västra Götaland.
För valdeltagandet på drygt 43 procent i Västra Götaland, en minskning med 34 procentenheter jämfört med 2006, kastar en mörk skugga över omvalet. De väljare som trots allt gick till valurnan avfärdade de moderata förslagen om ökad privatisering och utförsäljning av vården. Den ledande M-företrädaren Johnny Magnusson deklarerade att han kan tänka sig att sälja ut de mindre sjukhusen. Det är en förklaring till att det troligen blir rödgrönt minoritetsstyre i Västra Götaland (45,8 mot 42,3 för de borgerliga).
I eftervalsdiskussionen finns ytterligare frågor som plågar M. SD gick dessvärre framåt i Västra Götaland, och i en intervju i P4 utesluter inte nämnde Magnusson ett samarbete med SD. Här bör M-ledningen komma med ett förtydligande snarast. För inte ska väl omvalet bli ihågkommet för att M inledde ett samarbete med de främlingsfientliga?
Vidare vägrade Reinfeldt att ställa upp i en debatt mot Juholt under valrörelsen, vilket skulle ha höjt valtemperaturen och sannolikt valdeltagandet. För detta får Reinfeldt nu omfattande och berättigad kritik, framförd bland annat i SVT:s Agenda av Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap.
Juholt och S satsade i stället stort på omvalet – och ökade såväl i Örebro som i Västra Götaland jämfört med i höstas. Och kanske bidrog Oslo till att stärka Juholts eget självförtroende, medan Örebro och Västra Götaland kan leda till att socialdemokratin äntligen slutar stirra i backen och sträcker på ryggen.
I så fall är det välkommet. En stark opposition och en socialdemokrati som upphör med navelskådandet är bra för Sverige.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.