Varje år förlorar svensk industri en och en halv miljard kronor på förseningar i tågtrafiken. Enligt Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) går det i nuläget inte att garantera att godståg kommer fram i tid, skriver Ekot.
Problemen med sena tåg visar sig vara värre än bara sura resenärer. Enligt en ny rapport från KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, förlorar svensk industri en och en halv miljard kronor om året på gods som inte kommer fram i tid.
– Det är att svensk industri och svenskt näringsliv tappar konkurrenskraft. Då drabbar det investeringsviljan i Sverige och i förlängningen jobben och tryggheten, säger Per Bondemark, som både är produktionschef på SSAB och ordförande i Näringslivets transportråd, till Ekot på Sveriges Radio.
Enligt honom förlorar bara SSAB 120 miljoner kronor årligen till följd av godståg som inte kommer fram i tid.
I rapporten, som grundar sig på en period på över tolv år fram till april förra året, framgår det att urspårningar på svenska järnvägar blivit vanligare. Hälften av alla timmar som godståg stått stilla beror på urspårningar.
Enligt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd går det i nuläget inte att garantera att godståg kommer i tid. Hon säger till Ekot:
– Nej inte i den delen så. Däremot så har det ju varit de senaste åren fokus på att ha en bättre vinterberedskap så att du inte stör ett affärsförhållande eller ett förtroende på att du inte kommer fram i tid.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.