I brist på en europeisk överenskommelse borde Sverige gå före och införa ett humanitärt visum så att det blir möjligt för syrier att ta sig hit på lagliga sätt.
Under förra året sökte drygt 612 000 människor asyl i de 44 i-länder som ingår i UNHCR:s flyktingstatistik. Det är en ökning med 28 procent jämfört med året innan. Inte sedan 2001 har antalet asylsökande varit så många.
Den stora ökningen beror främst på inbördeskriget i Syrien som nu är inne på sitt fjärde år. 56 400 syrier sökte förra året asyl i ovan nämnda länder medan merparten av dem som flyr våld och förtryck i Syrien söker sig till grannländerna. Enligt UNHCR finns i nuläget 2,6 miljoner syrier i närområdet.
Från Syrien rapporteras det om övergrepp och mord på barn och civilbefolkningen. Från grannländerna om kyla, trångboddhet och brist på mat i flyktinglägren. Men Fort Europa står i princip orubbligt. I stället för att öppna gränserna och ge skydd inträffar i många fall snarare motsatsen. I Grekland dog i januari nio barn och tre vuxna sedan kustbevakningen försökte jaga iväg båten de kom med. Enligt människorättsorganisationer har Italien, Grekland och Bulgarien skickat tillbaka människor olagligt till Syrien. Till vad då? Ingen verkar veta och ingen tar ansvar.
EU:s migrationspolitik och det faktum att EU inte tar emot många många fler från Syrien har fått kritik från både FN:s ansvarige för flyktingars rättigheter och FN:s högkommissarie för flyktingar. Påven har kallat det som sker i Europa, när gränser snarare än människor skyddas, för att likgiltigheten globaliseras.
Många av de syrier som räddats från båtar på Medelhavet har berättat att de är på väg till Sverige. De var på väg hit för att Sverige, som ett av få länder, ger permanent uppehållstillstånd till alla syrier på grund av ett det finns ett generellt skyddsbehov. Men samtidigt som Migrationsverket gjort den bedömningen saknas det paradoxalt nog nästan helt sätt att ta sig hit lagligt. Då finns bara människosmugglarnas vägar kvar.
Migrationsminister Tobias Billströms svar på vad Sverige kan göra gör att få stopp på att människor dör på vägen till Europa är att EU:s länder måste samarbeta och ta emot fler så kallade kvotflyktingar. Det skulle ge 100 000 människor asyl i EU-länderna. Det är, trots att det är långt fler än EU hittills tagit emot, otillräckligt. Som en jämförelse har enbart Turkiet tagit emot fler än 580 000 människor
Sverige måste i det akuta läge som är nu kunna göra mer. I brist på en europeisk överenskommelse skulle Sverige kunna gå före och införa någon form av humanitärt visum så att det blir möjligt för syrier att ta sig hit på lagliga sätt. Men det händer inte och så länge Socialdemokraterna står får samma linje som Moderaterna kommer det inte göra det heller.
I år det val till både Europaparlamentet och riksdagen. Vilken politik kommer Socialdemokraterna att driva för att förhindra de katastrofer vi nu bevittnar? Är samarbete inom EU och fler kvotflyktingar partiets enda förslag för att möta nöden hos dem som flytt Syrien? Hur länge till ska Europas icke-agerade även vara Socialdemokratisk politik?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.