På söndag är det dags för andra omgången av de franska lokalvalen. Det är då Frankrikes – och kanske även EU:s – närmaste politiska framtid avgörs.
I år har valen varit ovanligt spännande. Man kan lugnt påstå att den franska demokratin krisar. Förtroendet för socialistregeringen är rekordlågt. På gatorna fnissar parisarna uppgivet när utländska tevejournalister ställer frågor om korruption, nedlagda industrier, arbetslöshet och otrygghet.
Efter förra veckans omgång ser det ut som om socialistpartiet får lämna ifrån sig makten i kommun efter kommun. President François Hollandes amorösa mopedåkning i kombination med svårigheter med att förbättra landets ekonomi, tycks ha skrämt bort väljarna.
Störst verkar Nicolas Sarkozys UMP att bli, men även det partiet är tilltufsat av skandaler och anklagelser för korruption.
Istället är det främlingsfientliga Nationella Fronten (NF) som räknas som valets segrare, med hopp om valseger i över 15 kommuner. Det är också NF som lyfts i nästan all fransk rapportering.
Marine Le Pens breda leende har dominerat medierna, och efter borgmästarkandidaten Steeve Briois lätta seger i gruvstaden Hénin-Beaumont, skriver partiet historia. Nationella Fronten har nämligen, trots sin växande popularitet, aldrig tidigare innehaft någon borgmästarpost.
Hur kommer detta att påverka väljarna inför EU-valet? Många experter varnar för att länder med stadigt växande främlingsfientliga och populistiska partier, som Holland och Ungern, kommer att föra EU-samarbetet i en högerextrem riktning. Andra bedömare, som James Shields, professor och specialist på fransk inrikespolitik, menar att detta är överdrivet.
Om man tittar på främlingsfientliga partier, både i de nationella parlamenten och i EU-parlamentet, ser man att de utgör små isolerade öar. Utan allierade, och med politiker ur de etablerade partierna som blockerar dem överallt, kan Nationella Fronten inte uträtta mycket, skriver han.
Hotet mot demokratin, tror Shields med flera bedömare, kommer istället från den stadigt ökade skara europeiska medborgare som väljer att rösta på småpartier utan politiskt inflytande, eller som helt enkelt struntar i att rösta. I Frankrike, liksom i resten av EU, håller de stora partierna att få det allt svårare att överleva: blockpolitikens dagar är räknade.
I detta starkt förändrade politiska landskap kommer Europavalet i maj att ge en fingervisning om vägriktningen. Bedömare tror att NF då kommer att bli det största partiet i landet.
Om det sker kommer debatten om Frankrikes politiska framtid att ta fart på allvar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.