LO och Svenskt Näringsliv har enats om att de är oeniga om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. Det kanske inte låter så upphetsande, men så här nära har parterna faktiskt inte stått varandra på åratal. Tillsammans har de nu släppt en rapport om vad denna oenighet består av.

Lagen om anställningsskydd, och då framför allt uppsägningsreglerna, har länge varit en av de mest infekterade frågorna mellan parterna. Det var till exempel den frågan som fick förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal att haverera för drygt två år sedan.

Lagen om anställningsskydd är omfattande, men dispyten mellan parterna handlar i princip uteslutande om vilka regler som ska gälla vid uppsägning. Grundprincipen enligt las är ”sist in – först ut”. Därutöver kräver lagen också att arbetstagaren har ”tillräckliga kvalifikationer” för jobbet. Och det är här skon klämmer för arbetsgivarna. Det handlar egentligen om två ord. Svenskt Näringsliv vill ändra en formulering ”tillräckliga kvalifikationer” till ”bästa kompetens”.

Facken ser risker med den till synes harmlösa justeringen av orden, och vill inte ens diskutera begreppet kompetens. Det är luddigt och kan komma att rymma personliga åsikter om egenskaper och beteende som inte har något med skicklighet att göra. Social kompetens eller rent personliga skäl kan bli avgörande för vem som får behålla jobbet, tror LO. Dessutom riskerar makten över begreppet att glida facket ur händerna.

Svenskt Näringsliv tycker att facken överreagerar och sprider bilden av att alla arbetsgivare är elaka, när de flesta i verkligheten behandlar sin personal väl. Dessutom menar Svenskt Näringsliv att kravet på tillräckliga kvalifikationer leder till att företagen vid uppsägningar förlorar nyckelkompetens och därmed konkurrenskraft.

I den gemensamma rapporten konstaterar LO och Svenskt Näringsliv att las i huvudsak fungerar som lagen är skriven. ”Tillräckliga kvalifikationer” är den rådande principen. Konsekvensen blir dock att företagen ibland förlorar nyckelkompetens. Å andra sidan händer det heller inte allt för sällan att facken går med på undantag av hänsyn till personliga egenskaper.

Bilden från verkligheten är alltså blandad. Den stora frågan är egentligen i hur pass stor utsträckning parterna ska ta hänsyn till personliga egenskaper. Och hur det ska formuleras i lagtexten. Här står parterna fortfarande mycket långt ifrån varandra. De ska nu diskutera rapporten internt. En fingervisning om fortsättningen kanske vi får under Almedalsveckan då LO och Svenskt Näringsliv ska diskutera frågan på ett seminarium. Dagens Arena återkommer självklart med en fullödig analys av samtalet.