Efter 20 månaders utredning åtalas i dag de ansvariga bakom sökmotorn Pirate Bay för brott mot upphovsrättslagen. Men hallå där, lovade inte partierna i valrörelsen 2006 att ta bort förbudet mot fildelning i upphovsrättslagen? Jo, visst gjorde de det. Fredrik Reinfeldt och Göran Persson sprang om varandra i ivern att försäkra att fildelning skulle avkriminaliseras. "Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration", sa Bill och Bull i kör i tv-rutan.
Det var valfläsk till 430 000 förstagångsväljare, för nu efter valet har Reinfeldt varit tyst som en mus i fildelningsfrågan. Däremot har hans moderata justitieminister Beatrice Ask slagit till. Hon ska införa en laglig rätt för musikindustrin att tvinga internetoperatörer att lämna ut vilka som laddat ner musik och film olagligt. Detta trots att EG-domstolen härom dagen sa att Sverige inte behöver göra det. Snacka om att vara tjänstvillig åt musikkapitalet.
Också Tomas Bodström är tyst. På ett sätt kanske det är lika bra. För förmodligen var valfläsket om att ta bort förbudet mot fildelning förhastat. Lagligförklarar vi nedladdning får EU spader.
Alternativet till Beatrice Asks batonglinje är att vi inte ändrar lagen, men ställer in hennes kommande razzior. Att vi helt enkelt inte tillämpar lagen på den här punkten, för lagar som inte kan efterlevas utan polisstatsmetoder kan vi inte ha. Skenheligt, kanske någon säger, men är det inte värre hyckleri att lagföra brottslingar, som svenska folket inte anser vara det?
Upphovsrätten kan försvaras utan att gripa tonåringar, genom att staten ser till att upphovsmännen – inte bolagen – får ersättning. Inget förlag skulle komma på tanken att förbjuda bibliotek att köpa in och låna ut böcker, men författarna får en liten slant i efterhand för varje lån. Precis så skulle det kunna vara med fildelningen.
Det finns massor av uppslag hur en ersättning för nedladdning skulle kunna se ut. Ett "fiskekort" för ungdomar på 80 kronor i kvartalet, liksom tv-licensen ett slags stöd till kvalitet. Och går inte det, kan man ta ut en avgift på varje såld MP3-spelare eller brännbar cd-skiva eller varje bredbandsuppkoppling.
Nu måste det myller av uppslag som finns snabbt granskas och sorteras av juristerna. För görs ingenting konkret till nästa år, är det fara värt att löftesbrytarna från valet 2006 straffas hårt i Europaparlamentsvalet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.