Riksdagen har extrainkallats för att i morgon fatta beslut i sjukförsäkringarnsfrågan. Bakgrunden är ett utskottsinitiativ från de tre rödgröna partierna, med stöd av Sverigedemokraterna. Initiativet skulle innebära bland annat ett stopp för de utskällda utförsäkringarna. Men när riksdagen skulle fatta beslut skickade de borgerliga partierna tillbaka frågan till socialförsäkringsutskottet. Frågan bordlades en vecka, och nu är det alltså dags.
Samtidigt har Kristdemokraterna, som tagit mycket stryk av att i regeringsställning stå bakom de impopulära reformerna i sjukförsäkringen, lanserat egna förslag. Kristdemokraterna är öppna med att de inte är nöjda med hur det har blivit. I mars 2011 presenterade de en egen rapport. Kristdemokraterna krävde bland annat att ingen ska kunna ”nollklassas”, det vill säga bli helt utan ersättning för att man saknar så kallad sjukpenningsgrundande inkomst. Även Centerpartiet har varit kritiskt.
Som lök på laxen avslöjade Göteborgs-Posten i dag det som många redan misstänkt. Regeringen har inte varit överens internt om reformerna i sjukförsäkringen, och till sist fick finansminister Anders Borg (M) sista ordet. Att Cristina Husmark Pehrsson (M) fick lämna posten som socialförsäkringsminister i regeringsombildningen efter valet 2010 förvånade inte många. Hon hade tagit de värsta smällarna i medierna, och genom att byta ut henne hoppades kanske statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att frågan skulle begravas.
Sådana försök kommer ofta och biter den som myglar i svansen. Så även denna gång. Det inspirerar till spekulation kring huruvida Husmark Pehrsson själv kanske ville lämna, för att hon helt enkelt inte kunde ställa upp på politiken.
Men problemen kvarstår. Både för de som fastnar i sjukförsäkringens ologiska regelverk och i riksdagen. Partierna står långt ifrån varandra, prestigen är hög, ingen vill backa en tum. I stället för att komma överens ska man i morgon rösta om saken. Eller, åtminstone rösta om det enda faktiska förslag som ligger – som innebär att regeringen i samband med höstbudgeten ska ändra på det som så många är överens om inte fungerar.
För de medborgare som av en eller annan anledning tvingas söka sig till Försäkringskassan skapar bristen på bred majoritet på lång sikt ännu mer otrygghet. För regeringen riskerar omrästningen att bli ännu ett nederlag i en av arbetslinjens grundstenar. För de rödgröna partierna innebär en vinst i omröstningen ännu ett steg på den stig som leder till att fälla regeringen med hjälp av ett främlingsfientligt parti.
Ingen tycks äga tillräcklig initiativförmåga för att blocköverskridande samtal gällande den del i statsbudgeten, vars kostnader motsvarar 13 procent, ska komma igång. Sedan bordläggningen av frågan förra veckan har ingen dialog mellan de olika parterna ägt rum. Oppositionen hävdar att de borgerliga riksdagsledamöterna inte får förhandlingsmandat från sina partiledare. Borgerliga riksdagsledamöter å sin sida menar att oppositionen agerar oansvarigt.
Utan att överdriva kan man säga att styret av riket inte riktigt fungerar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.