Det har varit tunnsått med internationella programpunkter i Almedalen i år. Trots eurokris och historiska revolutioner södra Europa har den absoluta tyngdpunkten i vanlig ordning legat på inrikespolitik och företagens lobbyism. Några intressanta seminarier har det ändå blivit: om vad som nu väntar i Egypten, och hur den arabiska våren påverkar Israel-Palestinakonflikten.
Faktiskt stod SSU för ett av de mer intressanta evenemangen. Ungdomsförbundet hade bland annat bjudit in diplomaten Husam Zomlot (Fatah), för att berätta hur man ser på omvälvningarna i regionen och relationerna med Israel.
Just nu händer saker och ting mycket snabbt i Israel-Palestinakonflikten. Hamas och Fatah enades nyligen om ett försoningsavtal, och i höst kommer frågan om ett erkännande av Palestina som en självständig stat upp i FN. Husam Zomlot var tydlig med att omvälvningarna utanför själva Palestina spelat en avgörande roll (i Syrien och i Egypten, framför allt) för att sätta bollen i rullning – men inte enbart. Från palestinskt håll ser man just nu inte några som helst ljuspunkter i fredsförhandlingarna med Israel, berättade den tillreste diplomaten.
Hur kunde Israel behålla status quo så länge? frågade Zomlot retoriskt, och svarade själv genom att peka ut fem punkter:
- Ständiga förhandlingar, som håller palestinierna upptagna
- Palestinsk splittring
- Våld
- Sammanbrottet för internationell rätt och regler
- USA:s monopol på fredsprocessen
Svaret blir därefter, enligt Fatah-representanten:
- Inga förhandlingar utan att Israel visar att de menar allvar
- Palestinsk enighet
- Icke-våld
- Strunta i USA och i stället gå direkt till FN och det internationella samfundet
Det är en intressant lägesbeskrivning. Frågan är förstås om planen följs till punkt och pricka.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.