Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borgs besked att det femte jobbskatteavdraget skjuts på framtiden är ämnet för dagen bland svenska tidningars ledarsidor. Såväl vänster- som högermärkta ledarspalter är överens om att det var rätt att skrota jobbskatteavdraget i höstens budget. Men många undrar: Var är investeringarna?
”I går presenterade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg regeringens (läs: Moderaternas) prioriteringar inför höstens budget. Tack vare krisen har regeringen nu en ursäkt för att slopa det jobbskatteavdrag de ändå inte hade majoritet för i riksdagen”, skriver Aftonbladets Karin Pettersson.
DN:s ledarsida skriver att det är klokt av Reinfeldt och Borg att prioritera försiktighet när det ekonomiska läget i världen ser ut som det gör. Men ledarsidan menar samtidigt att regeringen inte får bli för passiv:
”Till skillnad från de flesta europeiska länder har den svenska ekonomin inga skuldproblem. Och det borde finnas en politisk majoritet i riksdagen – Håkan Juholt inräknad – som önskar en budget med vissa framtidsinvesteringar och lättnader åt hushållen, särskilt när världen runt omkring störtdyker”.
”Det är knepigare med det politiska initiativet. Väljarna må ha förståelse för att Alliansen lägger sitt favoritförslag åt sidan, men då uppstår behov av andra idéer. Den stora frågan efter gårdagen är inte varför jobbskatteavdraget kommer att saknas i budgetpropositionen utan vad som ska stå där i stället.”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent PJ Anders Linder.
”Visst är det en reträtt, men en hedervärd sådan. När statens intäkter ser ut att bli väsentligt lägre än vad som antogs när reformerna planlades finns inget annat ansvarsfullt alternativ”, enligt Sydsvenskans huvudledare.
På LO-bloggen kommenteras gårdagens besked med att regeringen nu måste visa handlingskraft och investera så att arbetslösheten minskar:
”Den Moderatledda regeringen har försökt lösa arbetslösheten genom att sänka skatten och genomföra försämringar för ungdomar, lönebidragsanställda m.fl. Gemensamt med den saboterade a-kassan fungerar svensk arbetsmarknad sämre än någonsin.”
S-bloggaren Peter Andersson pekar ut risken att gå mot bakslag i riksdagen som den främsta anledningen till regeringens ändrade linje:
”Risken att få stryk i riksdagen och en följande regeringskris och till och med nyval gör att “skylla-på-krisen-utvägen” används. Jobbpolitiken grävs så att säga ner. Det som tidigare har gett jobb, i retoriken, är nu ett hot”.
Samma slutsats drar Värmlands Folkblads ledarskribent Peter Franke:
”Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skyller på den internationella skuldkrisen, men har säkert också gjort en politiskt taktisk bedömning när Moderaterna nu backar. Genom beslutet att vänta med skattesänkningen undviker han en hotande regeringskris. Det finns ju inte en majoritet i riksdagen som står bakom ett femte jobbskatteavdrag.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.