Foto: flickr.com/Steven Depolo
Foto: flickr.com/Steven Depolo

LO och TCO kritiserar lagförslaget om så kallade visselblåsare. Fackförbunden tror att lagen blir svår att tillämpa.

I tisdags lämnade Arbetsmarknadsdepartementet ett lagförslag som är tänkt att stärka skyddet för anställda som slår larm om allvarliga missförhållanden på en arbetsplats.

Enligt lagförslaget ska arbetsgivaren inte kunna vidta repressalier mot personer som larmar om allvarliga missförhållanden, berättar Ekot.

LO och TCO kritiserar förslaget:
– Vi är besvikna och tror att den här lagen blir svår att tillämpa, säger Sofie Rehnström jurist vid LO till Ekot.

Kritiken från LO handlar om att den anställde för att få skydd av lagstiftningen först måste anmäla missförhållandena internt. Bara om arbetsgivaren inte åtgärdar problemet får den anställde rätt att kontakta medier eller myndigheter.

TCO kritiserar att missförhållandet eller brottet måste vara så allvarligt att det kan leda till fängelse:
– Det gör det svårt för medarbetare att bedöma vad som är tillräckligt allvarligt för att kunna slå larm och omfattas av skyddet, säger Annika Strandhäll som är ordförande i Vision som organiserar offentliganställda tjänstemän, till Ekot.

Ekot erfar att lagförslaget ändrades alldeles i sluttampen på grund av påtryckningar från Svenskt Näringsliv. Det som togs bort var att alla sorters missförhållanden skulle kunna rapporteras, även icke allvarliga. Anställda skulle då även ha rätt att gå direkt utanför arbetsplatsen utan att presentera problemen för arbetsgivaren först.

Svenskt Näringsliv instämmer inte i kritiken utan anser att lagförslaget inte behöver ändras. Arbetsdomstolens hantering av missförhållanden i företag är tillräcklig, anser Niklas Beckman arbetsrättsjurist vid Svenskt Näringsliv, enligt Ekot.